Test: Be Quiet Pure Power 10 600W

Strømforsyninger d.  16. maj. 2017, skrevet af Polarfar 0 Kommentarer.  Vist: 13575 gange.

Korrekturlæser: DeXTRoNiaN
Billed behandling: Polarfar
Oversættelse: Polarfar

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 698,00
Produkt udlånt af: be quiet
DK distributør: n/a

Generelt om PC strømforsyninger


Hvad er det du skal kigge efter, når du skal vælge hvilken strømforsyning der skal i din nye maskine ? Svarene er mange, men først og fremmest skal du vide nogenlunde hvor mange Watt du maksimalt kan forvente at få brug for, hvis alle komponenter i maskinen kører i højeste gear. Altså en "worst case" beregning.

Et eksempel - Kontormaskinen.

Bundkort - anslået 30W
CPU - typisk 65W TDP (effektforbruget kan godt være højere end TDP ved 100% belastning)
2x2GB RAM - 5W
Harddisk - 10W
DVD/RW drev - 15-20W ved skrivning

Det giver så ca. 130W hvis alt kører for fuld skrue. En tommelfingerregel siger at du bør holde dig under 80% af PSU'ens effektangivelse, da de fleste strømforsyninger har en faldende virkningsgrad ved høje belastninger. Virkningsgraden er forholdet mellem det antal watt du trækker ud af stikkontakten, og det antal watt du reelt får ud af PSU'en. Det betyder at vi skal dimensionere strømforsyningen til minimum 160W, forudsat at den kan levere de ampere (strøm) der skal bruges på de enkelte spændinger. Så små PSU'er kan faktisk være svære at finde på hylden hos din lokale PC snedker, så man ender i de fleste tilfælde med en billig 300W model, der vil kunne køre i årevis, da den aldrig bliver stresset.


 

Skal du have en maskine med lidt mere ydelse både CPU mæssigt og grafisk, så skal du til at holde øje med det antal ampere dine komponenter bruger. De kraftigste CPU'er på markedet ligger på 140W TDP, men vær opmærksom på at TDP ikke er lig med maks effektforbrug. Det kan sagtens ligge højere ved 100% belastning af CPU'en. De 140W er bare udtryk for hvor meget varme køleren skal være dimensioneret til at transportere væk. Tallet er baseret på et gennemsnit, da de fleste CPU'er jo sjældent nærmer sig fuld belastning over længere tid. Et stort kraftigt grafikkort kan sagtens nærme sig 250W, og leger man med SLI eller Crossfire, så begynder elmåleren at tælle rigtig hurtigt.

Men stadig så burde du kunne trække de fleste spillemaskiner med en 500W supply, så hvorfor anbefaler grafikkort producenterne både 600W og 700W PSU'er til nogle kort? Frem med regnemaskinen - 250W på en 12V linie til et PCI-E grafikkort svarer til 21 Ampere. Max 80% belastning med 21A betyder, at vi skal bruge en 12V linie på 25-26A for ikke at køre PSU'en ud over kanten, og helst over 35 ampere for at PSU'en stadig er effektiv. Plus vi skal have strøm til CPU'en også. Det får man ikke, hvis man investerer i de helt billige PSU'er. Det er oftest ringe komponenter med stor tolerance, og lav effektangivelse på de enkelte rails. En såkaldt 500 watt PSU med 2 x 18 ampere på de to 12 V linjer er ikke et særsyn, men det er altså kun 430 watt plus nogle oftest fiktive watt fra 3,3 og 5 V linjerne. Derfor sætter producenterne af grafikkort deres PSU krav ret højt for at imødegå de billige løsninger.

  

Be quiet! Pure Power 10 600W leverer samlet maks 576 watt på to 12 V linjer. Fordelt på maks 28 ampere på den ene og 32 på den anden, med 48 ampere samlet. Det giver en lille udfordring når du samler maskinen, for du skal holde styr på hvilken linje der trækker hvad. Du vil dog kunne trække en relativt stor maskine med dette antal watt til rådighed. Noget i stil med en core i5 og et GTX 1070 grafikkort vil ikke være et problem, og samtidig vil du kunne holde effektiviteten på den høje del af kurven over 90 %.