Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2586,00
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

Chipset X399


AMD's nyeste skud hedder Threadripper, og er nogle ret vilde CPU'er der kan levere ydelse til selv de mest kræsne brugere. Hvad Threadripper kan levere er beskrevet i vores test af CPU'en: Bag om: Threadripper, denne gang skal vi dog kigge lidt på chipsettet der skal bruges for at kunne bruge Threadripper.
 


 

I afsnittet nævnt tidligere mener AMD at de har lavet en platform der kan opfylde alles ønsker, og et hurtigt kig på blok diagrammet for chipsettet er dette ikke en påstand jeg vil mene er helt forkert. Threadripper CPU'er har i alt voldsomme 64 PCIe baner, som er meget mere end vi har set tidligere både hos Intel men også hos AMD. Trækker vi 4 fra til chipsettet ender CPU'en stadig med voldsomt mange PCIe baner, 60 for at være præcis. De 60 PCIe baner anbefaler AMD at splitte op i 48 og 12, hvor de 48 udelukkende skal bruges til grafikkort, for at kunne have 2 grafikkort med fuld x16 hastighed og 2 grafikkort med x8 hastighed, hvilket skulle være mere end nok selv til de helt store grafikkort. De sidste 12 baner skal bruges til M.2 NVMe SSD'er, eller SATA, men det er nok mest NVMe SSD'erne der vil optage båndbredde.

Chipsettet kan altså køre med hele 4 grafikkort sammen med 3 NVMe SSD'er på samme tid, og der er stadig 4 PCIe baner til overs til chipsettet. Disse 4 PCIe baner vil stå for båndbredden mellem chipsettet og CPU'en, hvor chipsettet leverer 2 1GbE LAN porte, 8 SATA 6Gbs porte og en masse USB 3.1, 3.0 og 2.0 porte.

Fik jeg nævnt Quad Channel RAM og at alle CPU'er både i Ryzen serien alle har en ulåst multiplier? Det betyder altså at det ikke kun er Ryzen 3, 5 og 7 der har fuldt oplåst multiplier, det har Threadripper også. Det betyder at du ikke skal have en speciel model chipset eller CPU for at kunne hæve clock frekvensen over standard, det er understøttet overalt.
 

Skrevet af freak_master