GFX temp, pludselig ændring!?!

Grafikkort d.  18. april. 2009, skrevet af Gripen90
Vist: 338 gange.

Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
18-04-2009 18:11:15
Svar/Indlæg:
15875/631
Sit. rap.

Jeg lavede mit HTPC system i onsdag aften og installerede alt torsdag eftermiddag. Alt kører fint, men grafikkortene kørte med hver deres temperatur.
Sådan er de placeret:


Med GPU-Z og HWmonitor kunne jeg identificere at GFX 1 er det nederste og GFX 2 er det øverste når man kigger i GPU-Z - lidt ulogisk, men sådan er det.

I idle lå øverste kort på ca 55*c
Nederste kort i idle ca 69~70*c

Det var tydeligt at mærke på exhaust varmen at det nederste kort var varmest, også ved at røre på profilen kunne man mærke tydelig forskel, på det nederste kunne man næsten brænde fingrene.
Begge blæserer kørte ved 40% ~ 1290rpm.

Ved en 3Dmark06 og Vantage kørsel kunne jeg se og høre at, det nederste kort kom op i rpm og ved at følge loggen i GPU-Z kunne jeg se at det nederste kort kom op på ca.89*c i max og rpm på knap 3000rpm (100% fanspeed) så det kunne høres. På det øverste kort kunne jeg aflæse rpm på omkring 2000~2300 og en max på ca 75*c.

Jeg tænkte det var lidt underligt, nu begge kort var ens, men altså det kørte jo fint, så jeg går i seng kl. 00:15.

Fredag da jeg kom hjem fra arbejde kl ca 17:15, tændte jeg PC'en. Jeg tjekkede så tempen på grafikkortene, men nu fik jeg mig noget af en overraskelse !. De startede ud med ca 33*c BEGGE TO ! og langsomt krøb de op på en 42~44*c og blev liggende der !. Det var satans tænkte jeg, så jeg fyrede op under en 3Dmark06 - hele testen kørtes igennem og ingen af blæserne hvinede op !. Det var ligegodt underligt. Så kører jeg igen testen... samme resultat, jeg åbner hurtigt for GPU-Z og HWmonitor og jeg kan konstatere at begge kort ligger lige under 60*c !!! - her efter går det stille ned på omkring de 43*c... igen på BEGGE kort !.

Nå for at være sikker på det ikke var en døgnflue, så prøver jeg igen i dag.... jeg fyrer op for 3Dmark06, ingen af kortene spinner op, og jeg tjekker temp igen, lige under 60*c i load på begge, og så kravler de langsomt ned på 43*c idle igen.
Exhaust luften fra begge kort er bare lun nu og ikke rigtig varm.

Ok, jeg fatter hat af det - og det virker lidt som "Ghost in the machine".

Nogen der har en forklaring ? er det kølepastaen på kortene der skulle "forarbejdes" først med lidt varme eller hvad ? 😲 😐
saiot
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-04-2009 18:14:55
Svar/Indlæg:
7111/480
maskine har være på samme måde bege gange alser kabler kasen var luket og stod samme sted ?

ps det er alser en syg HTPC du har 😀


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-04-2009 18:17:44
Svar/Indlæg:
23124/739
-> #0

Jeg ville jo gætte på, at det øverste kort (kort 2?), ville være varmest.

Argumentet om, at nederste kort (kort 1?) skulle være varmest, ville give mest mening hvis grafikkort og strømforsyning slås om luften "dernede".

Men ja. Det med kølepasta lyder ikke helt af vejen. Men jeg har heller ikke umiddelbart en fornuftig forklaring på dét mysterie... 😐


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
18-04-2009 18:58:56
Svar/Indlæg:
15875/631
#1: Yes, intet ændret. Jeg kørte endda også en times OCCT test for at varme godt op i kabinettet og så kørte jeg 3Dm06 lige bagefter bagefter, men ingen ændring - temps var faldet på kortene, så det kunne afgjort ikke skyldes varme i kabinettet el. fra CPU-køleren.

Hej, jo den er nok lidt overkill som ren HTPC 😛

#2: Yes, men PSUen vender den "rigtige vej", altså dens blæser vender imod bunden, fordi der er det beregnet til at PSUen skal kunne suge kold luft ind udefra.


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-04-2009 18:59:56
Svar/Indlæg:
23124/739
-> #3

Så har vi vel her det indirekte bevis for, at man ikke skal tage umiddelbare temperaturmålinger for gode varer? 🤣


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
18-04-2009 19:11:25
Svar/Indlæg:
15875/631
#4: Altså jeg har oplevet det med kølepasta på CPU'er, når det har siddet et par dage op blevet kølet op og ned så har det forbedret køleevnen med et par grader... men jeg har sgu godt nok aldrig oplevet det på grafikkort før.

Jeg har lige kørt en 3md06 igen... samme resultat 56~59*c load på begge kort og så kryber de ned på en 43*c igen.


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-04-2009 19:12:21
Svar/Indlæg:
23124/739
-> #5

You and me both. Det må være nisser. Det er den eneste logiske forklaring 😎


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
18-04-2009 19:30:24
Svar/Indlæg:
15875/631
#6: Enten er de sent ude, eller meget tidlig på den i år !