Svedels køkken - slibning af knive

Soap-Box d.  20. januar. 2018, skrevet af svedel77
Vist: 2812 gange.

svedel77
 
Grafiker
Tilføjet:
20-01-2018 11:05:14
Svar/Indlæg:
2123/292
Hej,

I dette afsnit af følgetonen om Svedels køkken, viser jeg hvordan du manuelt sliber en kniv på vådsten.
Glem alt om smarte gadgets til automatisk slibning. Vådsten og knofedt - og øvelse - kan ikke gå galt. En slibesten koster ca. kr. 50,- og kan stort set ikke gå i stykker. Vedligehold kniven med gammeldags strygestål, til hverdag.



Filmen ligger i Full HD.


Cocio21
 
Moderator
Tilføjet:
20-01-2018 17:10:50
Svar/Indlæg:
4871/46
Og vi skal bruge lidt forskelligt.

Allerførst skal vi bruge en kniv, ellers bliver det lidt en lortevideo
😲 🤣 🤣


Tyller
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-01-2018 18:30:19
Svar/Indlæg:
95/3
Jo spidser vinkel jo skarpere kniv = mindre holdbart skær

Til almindeligt hverdagsbrug er en vinkel på 15-20grader helt fint

Som slagter sliber jeg min udbener kniv lidt mindre skarp end min sorteringskniv/skivekniv


PCDania
 
Superbruger
Tilføjet:
20-01-2018 18:57:12
Svar/Indlæg:
551/0
0:44: Hvis vandet er varmt siver det lidt hurtigere ind i kniven.

2:49: skarp som en barbersten.

Ehhh 😛


ICE-Cool
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-01-2018 19:24:34
Svar/Indlæg:
3735/42
Jeg ville nok anbefale en vådslibesten med korn 1000/8000.

Med mindre at der er en masse hakker i bladet, så ville jeg tage en korn 400 vådslibesten.


svedel77
 
Grafiker
Tilføjet:
20-01-2018 19:44:59
Svar/Indlæg:
2123/292

0:44: Hvis vandet er varmt siver det lidt hurtigere ind i kniven.

2:49: skarp som en barbersten.

Ehhh 😛

PCDania skrev d. 20-01-2018 18:57:12


Yes, modsat en køkkensten eller urtesten.


Danielwj
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-01-2018 21:20:12
Svar/Indlæg:
62/5
... uhh svedel. Du rammer mig godt nok lige i hjertet her, jeg vil godt vove den påstand at der er rigtig stor forskel på strygestål derude. Jeg er helt enig i at der behøver hverken at stå global, zwillinge eller andet flot dyrt mærke foran, men materialet du vælger er ikke helt ligegyldigt:

- Alm. strygestål, rejser ægget, har ingen slibende effekt. Må ikke bruges til hårdt ståls knive, (Man chipser kniven så at sige).

- Keramisk strygestål, har en let slibende effekt, rejser ægget, må bruges til alle slags knive. Går i stykker hvis du taber det. (generelt at anbefale til de fleste, som forstår at passe på deres værktøj)

- Diamant strygestål, har en kraftigt slibende effekt afhængig af hvor fint/groft du køber det, skal afsluttes med et alm eller keramisk strygestål da det ikke retter ægget op, men udelukket sliber. Er ikke bekendt med om det må bruges til hårdtståls knive, men tvivler. Med tiden forsvinder diamant støvet, så det er ikke en evigheds investering.

Hvis jeg må tillade mig at knytte en kommentar til dit håndarbejde, så holder du en alt alt for spids vinkel på kniven ved strygestålet, som udgangs punkt skal du holde samme vinkel som knivene er slebet ved (15 grader for de fleste knive) dernæst skal du ligge mindre pres på kniven, den skal skøjte silkeblødt ned over stålet(som en kvindes tunge spids ned af....), alt hvad du har set i fjernsynet af tossede intro'er til kokkeprogrammer skal du glemme ;)

Ydermere, som du bliver anbefalet så prøv at kig lidt på at få nogle slibesten hjem i de rigtige kornstørrelser, så bliver det for alvor sjovt -og skarpt. Behøver ikke koste en bondegård, jeg benytter mig personligt af https://www.knivesandtools.de som har nogle meget fornuftige priser. Hvis du skal skære papir og telefon bøger, skal du have styr på vinkelen, en vinkel guide til slibesten koster ikke ret mange kroner, og er en super investering til man har vinkel siddende på rygraden.

At holde sine knive skarpe kan næsten være lidt af en hobby, jeg har selv adskillige vådslibe sten liggende i kassen, et Edge pro system har også sneget sig ind over dørtærsklen, og en graef cc 120 plus (til når det skal gå lidt hurtigt) skal man jo også have ;) og dertil har jeg et utal af strygestål i alverdens afskygninger, og med stor forskel på hver enkelte ;)

Tak for en sjov og fin video :)


Vognen
 
Overclocker
Tilføjet:
20-01-2018 22:30:23
Svar/Indlæg:
380/36
#6 Her gik jeg lige og følte mig sej med en kniv, fordi jeg efterhånden har lært at bruge et strygestål, og så viser du mig at der er en hel verden af grej jeg kan købe mig fattig i 😲

Det er bare endnu en ting jeg kan bruge alle mine lommepenge på udover computer, triatlon og cykelsport. Tak for det 🤣


morra19
 
Moderator
Tilføjet:
20-01-2018 22:36:46
Svar/Indlæg:
2659/467
Jeg bruger selv et sæt slibesten fra Lansky med 5 forskellige kornstørrelser. Med Lansky er du sikker på vinklen, og gør man det ordentligt bliver de virkelig skarpe. Efter slibning pudses kniven på en læderrem for den sidste skarphed. 😲

Lansky sættet står i 500kr


Vognen
 
Overclocker
Tilføjet:
20-01-2018 22:39:08
Svar/Indlæg:
380/36
#8 Kan du give et link? Jeg holder fødselsdag for familien inden længe, og det kunne være et godt gaveønske 🙂


gammelgaard_mink
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-01-2018 22:56:09
Svar/Indlæg:
979/49
Bare det at man har en skarp kniv gør en verden til forskel i et køkken 😀


cmnielsen
 
Nyhedsskribent
Tilføjet:
21-01-2018 07:03:16
Svar/Indlæg:
669/459
#8+9 kigger lige med, lyder interessant med sådan et sæt.

Er der nogen der har prøvet en Spydero Sharpmaker?

https://youtu.be/FnDImUi-CBE


Svaret blev redigeret 2 gange, sidst af cmnielsen d. 21-01-2018 07:17:45.


morra19
 
Moderator
Tilføjet:
21-01-2018 07:19:24
Svar/Indlæg:
2659/467
https://jagtogvildt.dk/652-lan...

Jeg har købt bordholderen til også, så man ikke skal stå med det i hånden.


Xqual
 
Superbruger
Tilføjet:
21-01-2018 13:17:49
Svar/Indlæg:
718/15
Fin lille film :)

#4 Den sten giver ingen mening. nogensinde overhovedet. 8000 er polering, og gå fra 1000 til 8000 er et alt for stort spring. Desuden er der slet ingen grund til, at gå over 1000. 800-1500 er altså skarpt. Er du sushi kok, så vil 2000 være det du skal op på. Alt over er polering, og gør ikke din kniv skarpere.


#14
C.O
 
Newbie
Tilføjet:
21-01-2018 15:20:51
Svar/Indlæg:
7/1

Kan anbefale denne maskine : https://www.lamnia.com/da/p/86...

Det er den bedste maskine til at slibe sine knive på som jeg har prøvet.

Måske mest for de dovne vil nogen nok mene 😲

Men den virker 😀

Linket er hvor jeg selv har købt et stk.
Det er det billigste sted jeg har kunne finde og handlen gik fint 🙂





svedel77
 
Grafiker
Tilføjet:
03-03-2018 16:45:22
Svar/Indlæg:
2123/292


ICE-Cool
 
Elitebruger
Tilføjet:
03-03-2018 18:13:13
Svar/Indlæg:
3735/42
Den skal jo kunne skære i en avispapir side fra toppen, og ikke ved at stikke den ind i noget tykt printerpapir. :no:


svedel77
 
Grafiker
Tilføjet:
03-03-2018 18:40:14
Svar/Indlæg:
2123/292

Den skal jo kunne skære i en avispapir side fra toppen, og ikke ved at stikke den ind i noget tykt printerpapir. :no:

ICE-Cool skrev d. 03-03-2018 18:13:13


Rend og hop !