CES Grafik nyt

Grafikkort, Diverse d.  07. januar. 2017, skrevet af KleitusIV 4 Kommentarer.  Vist: 8763 gange.

Årets første store elektronikmesse CES (Consumer Technology Association) blev i år er afholdt i Las Vegas fra 5. til 8. januar. Der har været enorme forventninger til grafikkort nyheder, og vi bringer her et overblik over nyt fra AMD og NVIDIA.

AMD

AMD havde selv lagt op til en CES af de helt store, med lanceringen af siden ve.ga med nedtælling og sloganet "make some noise". Desværre var der ikke tale om en decideret lancering af nye grafikkort, men mere et preview af den nye arkitektur. Vi ved således stadig ikke hvilke modeller der bliver lanceret, hvornår eller hvad prisen kommer til at blive.

AMD har valgt at dele deres grafikkort i 3 segmenter:

 • Radeon RX - Forbruger, gamer
 • Radeon PRO - Workstation, rendering
 • Radeon INSTINCT - Data behandling, analyse, AI, Machine Learning

Årets CES handlede om den kommende VEGA arkitektur til Radeon RX, og selvom vi ikke så et specifikt grafikkort, blev vi alligevel introduceret til selve chippen og til hvad vi kan forvente. Nedenfor ses et billede af den kommende VEGA, der med en størrelse på over 500mm2 er den største FinFET chip designet af AMD til dato.

VEGA bliver betegnet som "Next Generation Compute Unit" og skal ses som et større arkitektur-skifte i AMD's generelle GCN (Graphics Core Next) serie. Der er ikke mange officielle specifikationer ude endnu, ud over de marketing slides der blev vist frem med følgende udsagn:

 • 4x power efficiency
 • 2x peak throughput/performance per clock
 • High bandwidth cache
 • 2x bandwidth per pin
 • 8x capacity per stack (2nd generation High Bandwidth Memory)
 • 512TB virtual address space
 • Next generation compute engine
 • Next generation pixel engine
 • Next compute unit architecture
 • Rapid packed math
 • Draw stream binning rasterizer
 • Primitive shaders

Det er dog ikke klart hvad der sammenlignes med - Fiji (FuryX), Polaris (RX 4xx) eller noget helt tredje. 

Der blev også vist en demo frem af et Radeon RX grafikkort med 8GB HBM2. Om der kommer andre versioner med GDDR5X vides ikke. AMD har lanceret en video, hvor de fremviser VEGA på en 4790K maskine med 16GB ram, hvor den klarer DOOM i 4K ved over 60FPS:

Hvornår vi ser VEGA grafikkort på gaden vides endnu ikke, men der går rygter om Q1 lancering.

FreeSync 2

AMD brugte også CES til at lancere FreeSync 2, hvilket er en udvidelse af den eksisterende FreeSync standard. Fokus er her på HDR og gengivelsen af et udvidet farve spektrum, hvor grafikkortet behandler billedet og farvegengivelsen gennem FreeSync 2. Det endelige billede sendes til monitoren som gengiver det råt uden yderligere behandling. Dette skulle drastisk reducere input lag og gøre HDR mere udbredt i spil.

Udfordringen er her at dette kræver understøttelse både af skærmen og af spillets engine, så der er flere interessenter der skal være med på idéen. Det bliver interessant at følge.

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/freesync-2-2017jan04.aspx

 

NVIDIA

Mange havde håbet at NVIDIA ville bruge CES som platform til at lancere deres 1080Ti grafikkort. Desværre havde NVIDIA intet med til os i form af nye GeForce grafikkort. Det sidste år har NVIDIA også haft større og større fokus på AI og Deep Learning, og der blev således brugt meget tid på at tale om selvkørende biler, hvor NVIDIA har lavet et samarbejde med Mercedes-Benz og Audi. Der var dog stadig lidt guf til gamere:

NVIDIA Shield TV og GeForce Now

NVIDIA lancerede deres nye Shield TV med 4K og HDR support. Indmaden er stort set den samme, men nu i væsentligt mindre indpakning, og softwaren har også fået en overhaling med nye features og bedre design.

https://www.nvidia.com/en-us/shield/shield-tv/

Sammen med Shield blev "GeForce Now" lanceret. GeForce Now er en ny spil-streaming service som nu også skal levere til PC og Mac (ud over selvfølgelig Shield). GeForce Now er cloud-gaming og spil-verdenens (NVIDIAS) svar på Netflix, hvor man fra en hvilken som helst enhed kan spille de nyeste spil. Spillet bliver beregnet og kører på store centrale servere, og kun billedet bliver sendt frem til skærmen. Man behøver således ikke længere købe en kraftig PC.

Hvordan det kommer til at køre ift input lag og latency må tiden vise. Mindre spændende er prisen dog, som for nuværende er sat til 25$ for 20 timers gaming.

http://www.geforce.com/geforce-now

G-SYNC HDR og 144hz 4k monitors

Sidst men ikke mindst har NVIDIA også lanceret G-SYNC HDR, hvilket i stil med AMD's FreeSync 2 er en udvidelse af G-SYNC til at omfatte HDR og i højere grad reducere input lag ved at lade al billedbehandling foregå direkte fra grafikkortet. De første monitors er annonceret fra Asus og Acer i form af ROG Swift PG27UQ og Predator XB272-HDR. Fælles for begge er at det bliver de første 4K 144hz monitors med HDR10 gennem DisplayPort 1.4. 

Asus  ROG Swift PG27UQ skulle blive lanceret til 1199$ og vi skulle se dem i Q2 2017.

http://rog.asus.com/articles/gaming-monitors/press-release-republic-of-gamers-announces-swift-pg27uq/

 

Kilde: AMD, NVIDIA, Wccftech, 
Billeder: AMD, NVIDIA, Wccftech, extremetech, PC Perspective

unnamet
 
Passiv Hwt crew
Tilføjet:
07-01-2017 17:43:51
Svar/Indlæg:
5258/240
Lille detalje. Det hedder GB med stort B da det er byte. Lille b er bit :)


momberg
 
Superbruger
Tilføjet:
07-01-2017 23:58:00
Svar/Indlæg:
387/40
Det er dog ikke klart hvad der sammenlignes med - Fiji (FuryX), Pascal (RX 4xx) eller noget helt tredje.

Det er polaris. Ikke Pascal.


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
08-01-2017 08:36:58
Svar/Indlæg:
4264/303
#2 Selvfølgelig er det Polaris - tak. 🙂


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
10-01-2017 09:05:31
Svar/Indlæg:
4264/303
Linus fik lov til at åbne VEGA PC'en og se engineering udgaven:

https://www.youtube.com/watch?...


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af KleitusIV d. 10-01-2017 09:05:51.