Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2190,00
Produkt udlånt af: Gigabyte
DK distributør: Fourcom

BIOS

 

BIOS'en er som vi kender den fra Gigabyte let og overskuelig. Her er den vist i "Easy Mode" som er velegnet hvis du ikke har den store forstand på de mere indviklede indstillinger. Her gives et hurtigt overblik over hele bundkortets mange muligheder i et smart og let overskueligt billede. Ønskes mere detaljeret visning trykkes der på Classic på samme linje hvor der i venstre side står Easy mode i hvid skrift.

Så tager BIOS'en sig ud på denne måde med 7 menupunkter i overkanten af billedet og de har hver især underpunkter som vi løber igennem længere nede. Det første punkt er M.I.T. som er stedet hvor alt det mere spændende vedrørende overclockning foregår, så jeg gennemgår de 6 underpunkter i de følgende billeder.

Det første punkt avanceret CPU frekvens er stedet hvor den kan indstilles. Som man kan se på billedet til højre har jeg valgt CPU Clock Ratio og her skrives den gangefaktor man ønsker jeg har skrevet 48 og trykket på Enter. Straks skifter faktoren til 48 og den oprindelige vises til højre for, så man kan gå tilbage ved at taste 40 eller auto. På samme måde kan der skiftes indstillinger i alle de andre punkter ned ad siden.

Anden linje i M.I.T. vedrører RAMmen her er et utal af justerings muligheder og her har jeg valgt X.M.P muligheden for at køre overclocket med RAMmen op til de 3 GHz. På billedet til højre er vi nået til tredje punkt i M.I.T. som er stedet hvor man kan justere diverse spændinger til CPU'en og på samme måde som tidligere indtaster man blot den ønskede spænding og trykker Enter for at vælge den og herefter gemme sine indstillinger.

I det fjerde punkt i M.I.T. hedder det PC Health, og her vises en masse spændinger for CPU, RAM samt systemets øvrige spændinger. På billedet til højre punkt 5 forskellige indstillinger sættes systemets Link speed og man kan eventuelt slå bedre ydelse til for benchmarken 3DMark 01 (hvem der så end kan bruge det til noget i dag)

Sidste og sjette punkt i M.I.T. er stedet hvor man kan justere på bundkortets tilsluttede blæsere med Smart fan 5 hvor der er en myriade af muligheder for at tilpasse hastighederne til egne valg eller blot vælge de forud indstillede. Det var så sidste punkt i M.I.T. menuen så nu fortsætter jeg til næste punkt i menuen i overkanten af billedet.

Det bringer os ind i System og her er det muligt at få info om bundkort og BIOS. Det er også her man indstiller sprog og dato/klokkeslet.

Under BIOS på linjen sættes bl.a. systemets boot rækkefølge og om man ønsker et fuldskærms logo under boot. Det er også herinde man kan opsætte sikkerhed på bundkortet og under Hard Drive BBS se alle tilsluttede drev.

Under Peripherals eller ydre enheder er det muligt at konfigurere diverse ting for Sata, Thunderbolt og USB enheder, det er også her man vælger hvilke grafikadapter man vil køre på samt slå netkort til og fra, ja selv LED lyset kan styres herfra.

Under femte punkt Chipsæt sættes forskellige ting såsom den indbyggede grafikkadapter og at slå audiodelen til og fra.

Under punkt 6 indstiller man hvordan bundkortet skal forholde sig når der f.eks. har været strømsvigt og om man vil kunne tænde for systemet med et tastatur, en mus og hvordan startknappen på bundkortet eller kabinettet skal fungere f.eks. sluk med det samme eller vent 4 sekunder når knappen holdes inde.

Så nåede vi frem til sidste punkt Save & exit som er stedet hvor man gemmer sine indstillinger eller gemmer/henter en gemt profil som man har gemt tidligere. Går alt galt med OC så er det også her man kan loade de optimerede indstillinger for bundkortet.

Under alle punkterne i menuen foroven er det muligt at hive en ekstra fane frem i underkanten af billedet. Det giver adgang til at hurtigt skifte til en af de 4 muligheder.

Her er det Q-Flash som bruges til at flashe BIOS'en med. Her der mulighed for opdatere eller gemme sin "gamle" BIOS på USB.

Også under alle faner i menuen foroven kan man hive en ekstra fane ind fra højre som til hver en tid giver info om CPU, RAM og Spænding. Det røde gennemsigtige felt i venstre side giver adgang til hjælp som er et lille billede der vises på midten af skærmen. Alternativt kan man få den frem ved at trykke på Alt tasten.

 

En gennemgang af den medfølgende software følger på næste side.

pansertjald
 
Superbruger
Tilføjet:
24-02-2017 20:16:05
Svar/Indlæg:
1047/54
Er stadigvæk i fuld gang med at lege med mit.

RGB Fusion er alt for vildt og er helt klart alle pengene vær 😲 og det er fandme rart at kunne oc til 4,4 GHz med xmp slået til uden at den crasher. Det kunne det lille K3 sgu ikke.

Eneste minus ved det board er at jeg har måtte droppe at køre push/pull i mit Phantek Enthoo Pro, da blæserne desvære rammer de skjold der er rundt om cpu socklen og det gælder også for CPU power stikket. Det problem var der ikke ved K3 modellen

Alt i alt kan jeg kun give dette board 5/5. Det er så gennemført et produkt og så får man også 20 Euro rabat på steam hvis man registrer sit board hos Gigabyte

PS.
Jeg gav 1935 Kr. for mit hos HappiiSvaret blev redigeret 2 gange, sidst af pansertjald d. 24-02-2017 20:22:05.


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
24-02-2017 20:19:11
Svar/Indlæg:
1987/272
#1
Tak for feedbackén alt tæller for dem der går og måske overvejer dette bundkort. 🙂


pansertjald
 
Superbruger
Tilføjet:
25-02-2017 14:11:01
Svar/Indlæg:
1047/54
Det skal lige siges at hvis du sætter et PCIe kort i slot 1_3, så mister du SATA port 1.

Dette står der intet om i manualen, så jeg måtte google mig til hvorfor jeg ikke havde nogen SATA port 1.

Du mister ikke nogen SATA porte ved at bruge 1_1 og 1_2. Det er kun 1_3 der sjæler SATA port 1


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
25-02-2017 17:07:24
Svar/Indlæg:
1987/272
Rart at vide :) tak for info.


pansertjald
 
Superbruger
Tilføjet:
28-02-2017 22:58:17
Svar/Indlæg:
1047/54
Et billede af mit build med Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7Svaret blev redigeret 4 gange, sidst af pansertjald d. 28-02-2017 23:00:00.


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
01-03-2017 00:12:52
Svar/Indlæg:
1987/272
#5 Nice det ser da godt ud. 🙂 Så er du godt kørende et langt stykke tid.

Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Renissen2 d. 01-03-2017 00:13:30.


pansertjald
 
Superbruger
Tilføjet:
24-03-2017 14:56:52
Svar/Indlæg:
1047/54
En lille update til dette bundkort.

Onsdag crashed min maskine lige efter opstart af Windows og da den booted op igen kom den op med at jeg ikke havde nogen system disk. Jeg prøvede at genstarte flere gange uden held og gik derfor ind i BIOS og kunne her se at kun port 2 og 4 kunne sættes til boot able

Lige meget hvad jeg gjorde, så kunne jeg ikke få den til at boote op på andre porte end P2 og P4, så for at få den til at boote op på min Windows disk, så skule jeg lave en force override boot priority. Når jeg gjorde dette, så kunne den boote op på min Windows disk. Men dette var jo ikke holdbart at skulle i BIOS hver gang man skulle i Windows.

Så jeg kontaktede Gigabyte og dette er åbenbart et problem de er klar over, for jeg fik en ny BIOS version F5b og efter jeg har fået den, så er problemet løst og jeg kan nu vælge alle mine drev som boot able igen.

Så til jer som har G5, 7, 8 eller 9, så kontakt Gigabyte og få BIOS version F5b, så i Evt. slipper for at det også sker for jer.

Version F5b ligger ikke på deres hjemme side, så jeg går ud fra at det er en BETA Version.


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
24-03-2017 15:02:24
Svar/Indlæg:
1987/272
#7

Tak for en super brugbar løsning, den vil uden tvivl komme nogle andre til stor hjælp. Jeg er pt. ved at teste på Gaming 9 0g har so far ikke oplevet problemet med BIOS F3. 🙂