Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 650,00
Produkt udlånt af: MSI
DK distributør: DCS

Chipset B150M

Chipsæt: Z170 B150M
PCI baner PCI Expres Gen.3 20 8
PCI Expres baner tilgængelige for enheder 26 18
Max. USB enheder 14 12
Overclock mulighed Ja Nej
Kun mulighed for at køre med DDR 4 RAM op til 2133 MHz. Nej Ja

Der er kun ganske få ændringer i chipsettet i forhold til Z170 chipsettet så dem har jeg nævnt i dette skema.

 


 

Chipsettet Z170 er efterfølgeren til Z97, og du tænker måske, at navnet er lidt underligt, for hvorfor ikke kalde det nye 10 serie chipset for Z107? Det er du ikke den eneste, der undrer sig over, og svaret er faktisk ikke til at finde. Navngivningen giver ikke meget mening for mig, men lad nu det ligge, for nu er det tid til at kigge på hvad chipsettet faktisk tilbyder.


Det første jeg altid kigger på, når der udkommer ny platform til forbrugeren, er PCIe banerne, og endnu en gang har Intel valgt ikke at gøre noget her, vi får stadig op til 16 PCIe 3.0 baner igennem CPU'en, med et Z chipset kan disse dog inddeles forskelligt, og skal primært bruges til grafikkort, da disse selvfølgelig har direkte forbindelse til CPU'en.
RAM er blevet opgraderet til DDR4, men chipsettet kan faktisk også håndtere DDR3L RAM, hvilket er DDR3 RAM, der kører med lavere spænding end normalt. Dette er selvfølgelig, fordi DDR4 RAM generelt kører med mindre spænding, og den integrerede strømforsyning til RAM sidder i CPU'en selv. Det anbefales ikke at køre med mere end 1.35 Volt til RAM, hvor DDR3 RAM normalt kører med op til 1.65 Volt.


Kigger vi så på selve chipsettet, som faktisk blot er en PCH chip i dag, så ser vi, at Intel faktisk har opgraderet PCIe banerne en smule. Ikke alene er PCIe banerne blevet opgraderet fra 2.0 til 3.0, men vi ser også hele 20 baner, hvor Z97 blot tilbød 8 baner. Disse 20 baner kan bruges til grafikkort også, men det er nok ikke mange producenter, der vil gøre brug af dette, da selvom PCIe banerne kører 3.0 vil der stadig være en forsinkelse i form af chipsettets egen hastighed, og linket mellem CPU og chipset. Ser vi nogle producenter udnytte dette til grafikkort, vil det sikkert være henvist til mid-end grafikkort fremfor de helt store flagskibe.


En ny ting vi også ser i chipsettet, er understøttelse for Intel's Smart Sound, hvilket egentlig blot er en opvågningsfunktion. Computeren vil hele tiden lytte efter din kommando til at vågne op fra dvale eller standby, og kun tænde, når du fortæller, at den skal.


På næste side ser vi nærmere på kassen indhold.