Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2735,00
Produkt udlånt af: MSI.com
DK distributør: Sharkgaming.dk

BIOS

 

MSI's Click BIOS 5 er nem at navigere i, her er det EZ BIOS som er den lette udgave med et hurtigt overblik over de mest gængse indstillinger.

Her har jeg med F7 skiftet til en BIOS udgave der hedder Advanced og det er den jeg bruger fremover i beskrivelsen. I øverste del ligner advanced udgaven EZ da de samme ting går igen. fra venstre får man præsenteret tid og dato og derunder temperaturerne på CPU og bundkort. Dernæst kommer Game BOOST knappen som her tændt så man kan bruge den ved at skrue fysisk på den. Næste knap er til at slå XMP overclock på RAMmen til/fra og den bliver flot rød når det er slået til. Til højre for dem vises bundkort og CPU model samt installeret RAM størrelse til sidst vises aktuel Vcore og RAM spænding.   

i det første punkt i venstre side som hedder Settings får man adgang til mange af bundkortets indstillinger. Der er 5 punkter som jeg beskriver i det følgende.

I første linje får man info om tilsluttede enheder, BIOS version og RAM mængde. Det er også herinde man kan opsætte tid og dato. På det næste billede som er advanced er der en masse linjer at trykke på og jeg beskriver nogen af dem herefter.

Næste billede er integrated peripherals eller indbyggede enheder. Det er her man sætter sin SATA mode til AHCI og sætter om man ønsker hot plug på SATA enhederne. Lydkort og Netkort kan også slås fra til herinde. På næste billede kan man vælge OS system. Det er også her man sætter fast boot til/fra og man kan tilmed vælge om det blot er Fast Boot eller MSI Fast Boot.

Stadig under Advanced er vi nået til Strøm styring og det er her man opsætter hvad mode bundkortet starter i efter strømsvigt. Næste linje er USB konfiguration og her vælges hvordan USB enheder skal opføre sig.

Tredje linje hedder Boot og her opsættes hvilket drev man Booter fra, det er også her man kan slå startbilledet til/fra. På det næste billede linje 4 er det Security vi er nået til og her opsættes Admin password og indtrængen i kabinettet kan også sættes her.

Så nåede vi sidste linje i Advanced menuen og det er Save & Exit som næsten giver sig selv. Her gemmes BIOS ændringer og man kan så vælge at gemme og genstarte eller skippe de ændringer man har lavet. Man kan også her vælge at override det sædvanlige Boot drev.

Når man skal overclocke er det i næste punkt OC i venstre side man vælger. Det er her man kan sætte en masse parametre men især CPU Ratio er interessant her. I stedet for Auto som den står til skriver man bare det ønskede tal ind f.eks. 50 og straks får man en gange faktor på 50 i stedet for de 42 den som standard står til. Længere nede kan man finjustere på BClock som øger hele bundkortets OC.

Her er vi kommet længere ned i OC menuen og her kan man selv justere på sin RAM ved f.eks. at slå X.M.P. til som jeg har gjort her og dermed Overclocke RAMmen til 3200 MHz. Længere nede finder man Vcore spændingen og også her skriver man den ønskede værdi direkte ind som f.eks. 1.30 og så skifter spændingen ved næste genstart.

Der er også i OC afsnittet muligheder for at justere på nogle af CPU'ens indstillinger bl.a. States, virtualization og termisk monitor kan slås til/fra.

Tredje punkt i venstre side er M-Flash og trykker man på den booter systemet og går i flash mode som er en tilstand hvor man via en USB stick kan opgradere sin BIOS.

I højre side under OC Profile er det muligt at gemme sin overclock profil hvis man giver sig i kast med oc på dette bundkort. Det er muligt at hente en profil fra ROM eller USB og gemme på USB.

I punktet Hardware Monitor får man mulighed for at justere på bundkortets blæsere. Som man kan se her er det muligt at definere sin egen kurve over hvordan blæseren skal køre ved at trække i de fire blå punkter på kurven. Man kan også slå smartfan fra og køre blæserne manuelt. I venstre side vises CPU og bundkort temperatur og forneden kan man se systemet forskellige spændinger.

I det sidste punkt i højre side er det Board Explorer vi er nået til det er blot en grafisk fremstilling af hvad der er sat i bundkortet. De røde felter indikerer at der er monteret hardware, når man lader pilen køre over et af dem vises det hvad hardware der er monteret.

 

Den medfølgende software beskrives på næste side.

Ebo
 
Superbruger
Tilføjet:
10-03-2017 07:44:22
Svar/Indlæg:
709/10
Rigtig fin gennemgang, mange tak 🙂 .

Jeg stiller så bare migselv det spørgsmål, om ikke prisen på bundkort går lidt i den forkerte retning ?.

Jeg mener for et mainstream x270 bundkort, som koster ligeså meget, som jeg gav for mit X99(tæt på) i sin tid.
Med dualchannel ram, mindre PCI-e lanes, måske er det bare mig, som syntes at det er dyrt.


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
10-03-2017 08:54:26
Svar/Indlæg:
1987/272
#1

Takker. Jeg stillede mig selv det samme spørgsmål, men kom frem til at det kunne forsvares i kraft af de lækre features til specielt OC som dette bundkort er særligt velegnet til. 🙂


mbm
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-03-2017 06:58:10
Svar/Indlæg:
3745/627
Der står 1.128 v i Cpuz


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
25-03-2017 09:57:25
Svar/Indlæg:
1987/272
#3
Ja men det er nok uden specielt meget load. 🙂


mbm
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-03-2017 20:51:46
Svar/Indlæg:
3745/627
#4 ok troede den trak Max. Voltage på max. clock.
Det er sådan jeg kender til OC.


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
25-03-2017 23:06:23
Svar/Indlæg:
1987/272
#5

Ja sådan kan man også gøre det. Jeg har dog ladet Throttling være til, ingen grund til at køre 100% hele tiden. 🙂


Rasmus66
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-03-2017 23:14:06
Svar/Indlæg:
8762/174
Bundkort producenterne skulle begynde at gøre ligesom Gigabyte gjorde førhen med SOC bundkortene, der er lavet til overclocking uden alt muligt andet unødvendigt fis for at holde prisen nede.