Test: ASUS PRIME X299-DELUXE

Bundkort, Intel d.  13. september. 2017, skrevet af Renissen2 0 Kommentarer.  Vist: 20899 gange.

Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 3364,00
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

Layout / Design

  

Her ses bundkortet ovenfra og selve PCB'et er matsort med sorte stik. Køleprofilen til chipsættet i højre side er temmelig stor og det er der en grund til så mere om den senere. Ovenpå Chipsæt køleren som er aluminiums farvet er der monteret et vinklet stykke hvidt plastik, og heri er monteret en meget lille OLED skærm ca. midt på bundkortet også mere om det senere. I venstre side er der 2 afdækninger i hvid plastik som dækker over I/O afdelingen og lyddelen. De 2 grå områder i højre side af I/O dækslet og ovenpå den vinklede plastikholder til OLED skærmen er herigennem at RGB LED lyset udsendes. 

På bundkortet finder man alle disse stik og knapper: 

Bundkortet er forsynet med 8 RAM sokler. Det er muligt både at køre Quad Channel på RAM klodserne eller Dual Channel afhængigt af hvilken CPU man vælger at montere. 

I bundkortets højre hjørne finder man de fire POST lysdioder pænt arrangeret i en stribe med dioder i hver sin farve så man hurtigt kan se hvor langt POST sekvensen er kommet. 

Ligeledes i højre side af bundkortet henad mod midten finder man et slot til en ekstra M.2: SSD. Der medfølger en flange til at montere SSD'en på og den skrues fast i bundkortet. 

I underkanten sidder bundkortets styrepanel og her er både startknap, reset knap, LED Display med 2 cifre, en knap til at resette BIOS'en og en knap til at eventuelt få sin RAM til at virke med bundkortet den såkaldte MEMOK knap og til sidst en EZ XMP knap som gør det simpelt at sætte sine RAM til XMP OC uden at gå i BIOS. 

Selve Crystal Sound lydchipsene er gemt under dækslet nederst i venstre side. Man kan dog stadig se en del Audio kondensatorer i lækker kvalitet. Selve lydchippen er en Realtek S1200A med 8 kanaler. 

Her er vi lidt tættere på den ekstra køleprofil som er skruet på Chipsættets køleprofil. Den er som de øvrige køleprofiler udstyret med skrå riller for at øge arealet af profilen. 

Så blev pladen fjernet og det er så en køler til en M.2. SDD og den er udstyret med en thermal pad lige klar til brug ovenpå M.2. NVMe SSD'en 

Selve M.2 soklen sidder ret tæt på Chipsættets køleprofil. Det er dog muligt at montere 2240,2260 eller 2280 M.2. NVMe SSD'er i den. 

Strømforsyningen har 8 faser og det burde være rigeligt til et stabilt Overclock. Ovenpå FET'erne er der monteret en aluminium farvet profil med dybe køleriller. 

ASUS PRIME bundkortet har 7 SATA 6 Gb/s stik, det ene står på højkant efter U.2 stikket som der er et af. 

I midten af den hvide plast ved den første PCIe sokkel sidder den OLED skærm som jeg fortalte om tidligere. Når man starter sit system så vises de 4 POST Lysdioders status også i OLED displayet og når systemet er oppe at køre vises skiftevis f.eks. et ASUS logo eller en GIF fil efter eget valg der kører til venstre over skærmen efterfulgt af CPU hastighed og temperatur samt blæser hastighed og de tre ting står det og skifter mellem. Ganske praktisk. 

Her et kig bagfra på CPU'ens Strømforsynings Køleprofil, som det ses er den fremstillet i en ret kraftig profil. 

I I/O afdelingen finder man følgende stik:

 

 

Så ser vi nærmere på BIOS'en.