Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2086,00
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

BIOS 

Vi starter i BIOS "Easy Mode" skal der ikke Overclockes og stilles på særlige parametre er det alt rigeligt at lade BIOS'en blive i denne mode hvor man stort set har adgang til det mest basale og alligevel avancerede indstillinger på dette ene billede. Det grafiske overblik er blevet endnu bedre her i GIGABYTEs BIOS. Alle væsentlige områder er inddelt i bokse og et hurtigt blik henover giver fin info om hele systemet. Foroven til højre ses Dato og tid.

På samme linje kan man se at BIOS'en kører i Easy Mode og på samme linje kan man skifte til Classic Mode samt Gemme opsætningen og forlade BIOS. På næste linje får man en masse info om Bundkortets navn, BIOS version, CPU navn og hastighed samt den samlede RAM størrelse. I næste felt ses CPU'ens øjeblikkelige temperatur og ved siden af den boks ses Vcore spændingen og bundkorts temperaturen.

EZ mode er stedet hvor man kan sætte systemet i strømspare, ydelse eller stille mode. Vi fortsætter nedad og får info om RAM modulerne og kan her slå X.M.P. til/fra for at Overclocke RAMmen. I boksen til højre for ses SATA info om de tilsluttede enheder. I sidste boks på denne linje kan man slå Intel Rapid Storage Tech til/fra. I den sidste linje kan man indstille sit Boot drevs rækkefølge. Boksen på højre side viser blæser profiler og hastighed på de tilsluttede blæsere. I feltet nederst til højre bringes Smart FAN programmet op så man kan justere på de enkelte blæsere. 

I det følgende bruger jeg udelukkende den klassiske mode og det mest vigtigste sted at dykke ned er her i M.I.T. hvor alt det sjove foregår. Så i det følgende tager jeg et blik ned i de 6 punkter der vises på billedet herover.
 


 

I Advanced frequency settings kan man regulere på bl.a. CPUens gange faktor ved blot at skrive et tal og straks ses den nye faktor på linjen og standard frekvensen vises til højre for, et Enter afslutter valget  Man skal dog stadig justere på Vcore spændingen.


 
 

I anden linje kan man justere på RAM spændingerne og f.eks. vælge XMP profil. 

På tredje linje Advanced Voltage Settings er det naturligvis alt der vedrører spænding man kan skrue på  - mest interessant er nok Vcore spændingen. 

På billedet som er PC Health status ses systemets mange spændinger og man kan hurtigt se om noget skiller sig ud.
 


 

Miscellaneus settings er stedet hvor man kan vælge sit PCIe slot manuelt eller bare lade det køre på auto. Så er der en lille finesse som man kan slå til /fra og det er for at give programmet 3DMark 01 mere Boost. Hmmmm gad vide om nogen overhovedet bruger denne test mere.
 


 

Sjette og sidste linje fører til Blæserstyringen Smart Fan. 

I andet punkt på menulinjen foroven er vi skiftet til system og her kan man sætte systemets tid, dato og sprog samt ændre på noget sikkerhed med administrator rettigheder på at få adgang. Igen ses her en del info om Bundkortets navn og BIOS version. 

I menulinjen er vi her nået til BIOS og det dækker over et sted med mange indstillinger. Til en start er det her man sætter sit Boot drev og man kan sætte prioriteten i Hard Drive BBS. Det er også her man kan slå Fast Boot til/fra, indstille USB om PS2 enheder er slået til/fra og om man vil starte over et netværk. 

I næste punkt Peripherals er der igen et væld af indstillinger RGB Fusion som styrer Farverne på bundkortets mange LED'er og LED til/fra, om USB Legacy er slået og det er også her man kan give USB portene noget mere boost for at kompensere for spændings fald. NVMe SSD 'er opsættes også her og til sidst er det selve den eksterne SATA controller man kan konfigurere hvis man har en sådan sat til.
 


 

Menupunktet Chipsæt er stedet hvor man kan slå f.eks. LAN kortet og lyd kortet til og fra.
 


 

Under menulinjen er vi nået til Power og her sættes alt der vedrører Strøm. Om man vil kunne starte systemet med tastatur til om systemet skal vågne ved LAN aktivitet også kabinettets startknap kan her sættes til sluk øjeblikkeligt eller vent 4 sekunder. 

Så nåede vi til menulinjens sidste punkt som er Save & Exit. Herunder gemmes de indstillinger man har lavet f.eks. OC i profiler så de let kan hentes ind igen. Man kan også her vælge at overspringe boot drevet og vælge et andet drev. Man kan også bare vælge gem og genstart eller gå tilbage til ens styresystem. 

Nu er jeg så hoppet tilbage på M.I.T. men i princippet er det lige meget hvilket billede man står på for der er 2 røde faner gemt i højre side og i bunden som man hurtigt kan hive ind fra siden eller bunden. I højre side er der hele tiden opdaterede vigtigste oplysninger om CPU, RAM og Spænding. Fanen springer selv frem hvis man bevæger Musen helt ud i siden eller bunden.

I bunden er det straks lidt mere spændende for hernede er der 4 knapper man kan trykke på. Den første skifter mellem BIOS'ens 2 Moder, den næste indstiller systemsproget, den tredje giver adgang til Q-Flash programmet hvis BIOS skal opdateres og den sidste giver adgang til at justere på Blæserne i systemet. Man kan sige at disse fire knapper er en slags genveje. 

Q-Flash er stedet man bruger til at opgradere eller gemme sin BIOS, når der trykkes Update BIOS får man mulighed for at vælge den nye BIOS placering fra en USB stick. 

Sidste knap er igen Smart Fan 5 man får op på skærmen og Her kan opsættes hvilken kilde blæseren får sit input fra af sensorerne på bundkortet eller som her CPU'en. Temperatur intervallet kan sættes i 3 trin og endelig kan blæseren køre silent, normal eller full speed, og om det styres med spænding eller PWM. Man kan også justere på hvornår man får en alarm samt sætte alarm op for hvis blæserne ikke kører.

 

Lidt om softwaren følger på næste side.

Burgurne
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-11-2017 23:02:26
Svar/Indlæg:
5461/1188
Hej.
Kan du oplyse om tid dette bundkort bruger til POST?
Jeg roder med mit oldgamle Z97 chipset og en M.2 NVMe disk, og det går faktisk ad hel.... til.
I forvejen er mit mobo meget lang tid om at poste, og med en M.2 disk i, bliver den næsten dobbelt så lang tid om det 😕
Z97 er altså bare for tidligt at bruge sammen med M.2. Til sammenligning så kan min ASUS G55VW laptop med SSD både POST, boot og indlæsning af desktop HURTIGERE end min gamer PC kan komme gennem POST. Det er bare ikke iorden. 😎

Så nu har jeg lovet mig selv, at mit næste bundkort skal poste noget hurtigere. Vil det evt være en ide at tilføje POST-tiden når du tester bundkort? Det er jo desværre ikke en oplysning man kan læse på producenternes hjemmeside. Jeg ved godt der er forskel afhængig af hvor mange diske osv der er sat til, men da du vel altid kun har en systemdisk koblet på ved test, vil denne forskel jo være minimal.Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
06-11-2017 23:54:34
Svar/Indlæg:
1998/273
#1

Tja Post tiden har jo for så vidt ikke meget med test af bundkortet at gøre, men jeg kan da sagtens tilføje det ved test af de næste bundkort. Nu har vi pt. ikke flere Z370 bundkort der skal testes, så jeg kan tilføje det på det næste X399 bundkort jeg skal teste. Jeg har dog ved test af mange nyere bundkort oplevet relativt lange boot tider, da detr åbenbart tager tid at komme igennem Memory, CPU, VGA og tilsidst selve boot sekvensen. 🙂

Jeg medtager det i det bundkort der hedder ASUS PRIME X399-A. 🙂


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Renissen2 d. 07-11-2017 00:06:43.


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
07-11-2017 00:14:13
Svar/Indlæg:
1998/273
Jeg har selv en ADATA 500Gb NVMe M.2 disk i min Z170 i7 6700K baserede PC. Det tager ca.14 sekunder fra tryk på start til jeg ser det første Win 10 billede. 🙂


Burgurne
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-11-2017 00:49:16
Svar/Indlæg:
5461/1188
På mit Z97 tog det 17 sekunder i POST uden M.2, og med dette drev i er POST øget til 29-30 sekunder!!

Jeg synes da i høj grad POST tiden har med test af bundkort at gøre, da det jo 100% er bundkort (og BIOS til samme) der afgør hvor lang tid det tager, og hvad man evt kan spare af tid ved at slå en eller flere dele fra i BIOS.

Altså der må være "et eller andet" i en BIOS til et bundkort der æder meget tid, da man jo aldrig ser disse lange POST-tider på en laptop, og den har jo også SATA, CPU, Grafikkort, ram lydkort og netkort den skal igennem (sammenligner her med min ASUS ROG G55VW). Hvilket får mig til at tro, at det må være et optimeringsspm, men da folk aldrig efterspørger hurtigere POST-tider, ja så bliver der ikke gjort noget ved det.

Eneste måde jeg kender, hvor man kan undgå POST er Intel Rapid Start, men så går min OC fløjten, da den crasher tit ved start. Uanset hvad vej man vender sig, så peger røven bagud!!


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
07-11-2017 00:58:53
Svar/Indlæg:
1998/273
#4

Ok må da indrømme at POST tiden er øget betragteligt efter at jeg har fået smidt de programmer ind og nu har de tjenester kørende som jeg har brug for. Ved en helt fresh install var POST tiden nok kun halvdelen af nu. 🙂


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Renissen2 d. 07-11-2017 08:23:01.


Burgurne
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-11-2017 14:09:50
Svar/Indlæg:
5461/1188
POST tiden burde da ikke ændre sig ret meget uanset hvilke services og programmer der er installeret??
POST er jo KUN den tid, som bundkortet bruger på at finde ud af CPU, volt, ram, grafikkort, drev, lyd, net, USB, tastatur og mus, og når dette er på plads, så findes et bootmedie, og så er POST slut, og indlæsning af Windows (eller Linux) begynder.Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
07-11-2017 17:02:35
Svar/Indlæg:
1998/273
#6

Nå ja det er selvfølgelig Windows boot tiden der er steget markant. 🙂


gasolin
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-07-2018 09:26:31
Svar/Indlæg:
5167/596

så gi det da noget mere vcore hvis det ikke kan køre 5ghz stabilt med 1.350voltRenissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
19-07-2018 11:43:15
Svar/Indlæg:
1998/273

#8

Så nemt er det bare ikke for så stiger temperaturen helt vildt.gasolin
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-07-2018 12:00:15
Svar/Indlæg:
5167/596

bedre cpu køler eller delidegasolin
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-07-2018 12:04:20
Svar/Indlæg:
5167/596

Måske en corsair h150i 


Kan få lov til at redigere #10 men når jeg trykker gem for jeg standard beskeden 
Du kan ikke længere redigere dette forumsvar. Kontakt evt. en Administrator.