Test: ASUS ROG CROSSHAIR VIII FORMULA

Bundkort, AMD d.  28. august. 2019, skrevet af Renissen2 0 Kommentarer.  Vist: 8560 gange.

Korrekturlæser: donto
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: donto

Pristjek på  4563,00
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: DCS

Chipset X570

 

 

Med introduktionen af AMD's Ryzen 3000 CPU'er kommer selvfølgelig et nyt chipset. AMD lover dog stadig mulighed for at bruge de ældre chipsets med de nye CPU'er, men for at kunne bruge alle de nye funktioner i de nye CPU'er, bliver man nødt til at have det opdaterede chipset. Normalt kigger jeg blot på block diagrammet da ændringerne er lidt mere omfattende end at der er tilføjet nogle ekstra USB porte.
 

AMD har vist sit værd hos de forskellige producenter, der denne gang går all-in på AMD's chipset, og det er første gang jeg nogensinde ser så stort et udvalg af bundkort til AMD's platforme.
 

Kigger vi isoleret på CPU'en, så ser vi at AMD har smidt om sig med PCIe baner, ihvertfald hvis man sammenligner med en "ukendt" blå konkurrent. Den helt store med X570 chipsettet er selvfølgelig PCIe 4.0, der tilbyder dobbelt så høj båndbredde i forhold til PCIe 3.0. Her går 16 af disse direkte fra CPU'en til grafikkort. Det betyder i alt 32GB/s båndbredde mod nuværende 16GB/s. Derudover har CPU'en 4 dedikerede USB 10Gbps porte, som vi sikkert vil se på de fleste hvis ikke alle bundkort med X570 chipsettet. Den ukendte blå konkurrent har deres egen måde at kommunikerer med chipsettet på, som de kalder DMI. DMI har omkring 4GB/s båndbredde, men da X570 tilbyder PCIe 4.0 har AMD valgt at bruge 4 af disse baner til at kommunikere med chipsettet, hvilket i alt giver 8GB/s båndbredde. Til sidst men ikke mindst ser vi at der er endnu 4 PCIe 4.0 baner dedikeret til lagring. Dette kan være i form af en M.2 der kører PCIe 4.0 x4 og kan leverer 8GB/s. Det betyder at man ikke har samme begrænsninger som hos vores ukendte blå konkurrent når det kommer til SSD'er. Blandt andet vil SATA porte ikke dele båndbredde med M.2 porten, hvis producenterne af bundkortene implementerer dette korrekt.
 

PCIe 4.0 kan vi faktisk ikke udnytte til fulde i dag med vores grafikkort. Der er minimal forskel på PCIe 3.0 x8 og PCIe 3.0 x16 selv på de store grafikkort. Det der dog bliver åbnet op for er ubegrænset lagring i form af ekstremt hurtige SSD'er. Selv disse SSD'er kan ikke udnytte PCIe 4.0 til sit fulde, hvor vi nemt kunne ramme PCIe 3.0's båndbredde med M.2 SSD'er i en x4 port. Så hvis man er en af dem der skal bruge ekstremt hurtig lagring så er PCIe 4.0 bestemt interessant, men som en normalt forbruger der spiller lidt spil eller redigerer video eller billeder vil man sikkert ingen forskel kunne finde.
 

Selvfølgelig skal vi også kigge lidt på block diagrammet, hvilket er meget interessant. Det giver lidt flere detaljer end det tidligere billede hvor vi kun kiggede på CPU'en. Vi kan se at vi får 16 PCIe 4.0 baner til grafikkort, 8 PCIe 4.0 baner til chipset og lagring, 4 USB 3.2 Gen 2 porte, og at CPU'en nativt understøtter 3200MHz DDR4 RAM, hvilket gør RAM controlleren til den hurtigste jeg nogensinde har set.
Som tidligere nævnt bruger AMD 4 PCIe 4.0 baner til at kommunikerer med chipsettet der tilbyder hele 8 USB 3.2 Gen 2 porte, 4 USB 2.0 porte, 4 6Gbps SATA porte, ekstra 8 PCIe 4.0 baner samt mulighed for at vælge mellem ekstra 4 SATA 6Gbps porte, eller diverse PCIe 4.0 konfigurationer lavet med i alt 4 PCIe 4.0 baner.
Her er det dog nødvendigt at sige, at den samlede båndbredde til CPU'en kun er 8GB/s, hvilket betyder at man nemt kan knække chipsettet ved at sætte mange USB moduler til, eller hvis man sætter flere PCIe 4.0 SSD'er til chipsettet skal man ikke regne med at kunne få mere end maksimum 8GB/s på samme tid i sidste ende. Chipsettet tilbyder dog en masse muligheder for at have mange enheder sat til på samme tid, og det er for første gang faktisk brugeligt at have et ekstra grafikkort sat til chipsettet, hvis det er et PCIe 4.0 grafikkort. Det er dog nok ikke det de fleste vil bruge det til. Man kan bruge alt denne plads til ekstra lydkort, SSD'er eller generelt en masse store harddiske. Chipsettet er altså ekstremt fleksibelt, især i forhold til den ukendte blå konkurrent ser mange flere muligheder, og vi vil sikkert også se mange forskellige konfigurationer fra bundkort producenterne.

 

Skrevet af freak_master