Test: QPAD DX30 Gaming mus

Styre-enheder d.  15. januar. 2020, skrevet af Gripen90 0 Kommentarer.  Vist: 3760 gange.

Korrekturlæser: donto
Billed behandling: Gripen90
Oversættelse: donto

Pristjek på  212,00
Produkt udlånt af: QPAD
DK distributør: Proshop.dk

Test

 

 


Det at teste en mus er som oftest en subjektiv vurdering, da hænder jo ikke findes i een størrelse så derfor vælger jeg foruden at se på kvalitet og ergonomi, også at se på enkelte features og mine erfaringer med disse.


Kvalitet
Jeg ved at for mange spillere da, er det vigtigt at have en let mus så man hurtigt kan swipe sit håndled fra side til side og derfor er vægten vigtig for mange. Dog kan jeg ikke lade være med at føle, at det måske lige præcis gør at musen i mine hænder føles skrøbelig. Jeg har ikke hørt musen knage, men jeg er ret sikker på at skulle jeg komme til at klemme den hårdt, ja så vil plastikken give efter. Jeg ville have foretrukket lidt højere vægt og en mere robust mus.


Ergonomi
Musens for henleder lidt til at være "palmgrip", men det snyder da musen faktisk ikke er så stor. Jeg vil ikke sige, at jeg har store hænder, men ved brug af musen havde jeg mere et "claw-grip" på musen for at styre den. Det er værd, at tage i betragtning, alt efter om man er palm-grip, claw-grip eller finger-grip bruger. Har man store hænder og er til palm-grip, så vil man unægtelig føle ubehag ved længere tids brug af DX30


RGB ?
QPAD skriver "RGB multi-effect LED lighting with three different lighting modes: Neon, Breath and Static ,the colors would change with different DPI stage", men intet sted i manualen eller Quick start guiden står der noget om hvad det reelt betyder? Neon, Breath og Static, ingen af disse funktioner nævnes ej hellere hvordan man indstiller musen til det. I guiden står der "3sec seconds to change lighting modes" , men igen står der intet om hvad man skal gøre eller trykke på for at skifte modes.
Efter i een time at have prøvet alle mulige knap kombinationer og tryk i for at få musen til at være i det mindste blot statisk men een farve så gav jeg op. Det var umuligt at finde ud af hvad der skulle gøres, og efter at have set andre anmeldere bruge musen, så kan jeg se, at de har været mindst lige så frustrerende over den mangelfulde manual og har også opgivet musen mht RGB modes. 
Det er simpelthen under al kritik, at sende et produkt på markedet, hvor en mangefuld manual gør, at man som forbruger ikke har en chance for endda blot at gætte hvordan man bruger produktets fulde features. Så umiddelbart er musen en enhed med tre seperate RGB lyser, der alle kører hver sit "show", og hvor man blot får lov at opleve regnbue effekterne. Hvis gerne vil have musen til at køre i synkron RGB funktion eller blot i een farve, ja så skal du kigge på anden mus end DX30.


DPI switch
Ja, jeg er godt klar over det var et surt opstød, men jeg vil ikke holde skuffelsen tilbage, når et produkt lover noget, men ikke indfrier det. Bedre bliver det desværre ikke med DPI funktionen, som styres af to knapper på toppen af musen, og som man umiddelbart også skulle tro styrede RGB funktionen, men gør det ikke. Når man ændre DPI'en så indikeres det ved at hele musen blinker i 3 sekunder. F.eks DPI 500, så blinker musen rødt i 3 sek, 1000 DPI = blinker 3 sek grønt, 1500DPI = blinker 3 sek blå, 2000 DPI = blinker 3 sek pin, 2400 DPI = blinker 3 sek gult, 2800 DPI = blinker 3 sek hvidt.
Derudover skulle musens RGB også ændre sig alt efter DPI indstilling, men det kunne jeg ikke se nogen forskel på. Som bruger at musen, er det lettere frustrerende at skulle igennem sådan et blinke scenarie hver gang man skifter DPI. Jeg havde gerne set en meget mere simpel indikator for DPI skiftet.


USB Pollling rate switch
På undersiden findes en switch, der indstiller USB polling Hz raten ml. 125, 500, 1000Hz. Dog under min test af musen bemærkede jeg absolut ingen forskel ml. de forskellige Hz indstillinger sammenholdt med forskellige DPI settings. Jeg bemærkede hverken forbedring eller forsinkelse i responstiden, så hvad den rent praktisk er til for, må jeg være et svar skyldig.


Spil sessionen*
World of Tanks. Jeg er kæmpe fan af free to play spillet World Of Tanks og derfor skulle musen klart testes heri. Min umiddelbare oplevelse i dette spil med musen var acceptabelt. Den reagerede fint og responsivt hvilket blot er et plus, dog begyndte musens lethed at trætte min hånd og mit håndled. Ofte oplevede jeg hele tiden at skulle lave små justeringer konstant for at holde mit sigte på fjenden, eller hvis jeg skulle sigte efter weakspots på fjendens kampvogne. For at lave små præcise rettelser måtte jeg ofte skifte ml. 1500 og 500 DPI indstillingen på musen, for at mit sigte kunne forblive jævnt over længere afstande. Men en let mus, skal der ikke mange ufrivillige rystelser til for at ens sigte bliver smidt og man mister overblikket. Enten ved lav DPI eller en lidt tungere mus er det, nemmere at lave en langsom vedvarende og glidende bevægelse. 
Lige til dette spil, hvor det ofte handler om at placere sig strategisk på slagmarke og forblive skjult og lave minimale justeringer for at ramme weakspots 400m væk, da er musen ikke lige den ideelle partner. Til dagligt bruger jeg en Logitech G602 i dette spil og en DPI på 1200.

Word of Warplanes. Næst efter WOT så er WOW, World Of Warplanes også et spil jeg lægger en dog del timer i, så derfor tager jeg DX30 med en tur i skyerne. Modsat WOT så er DX30 helt i sit ES i dette spil. World Of Warplanes, hvis spillet med mus drager meget stor fordel af en let og responsiv mus, hvor korte bevægelser udmønter sig i høj manøvredygtighed ved flyene. Modsat min tungere G602 mus, hvor jeg ofte rykker op og ned for at krænge flyene rundt og håndleddet godt kan blive lidt øm over 100-vis af samme gentagelser, da var oplevelsen med DX30 den modsatte. Jeg kunne bevæge musen hurtigere og en minimal anstrengelse uden at blive træt i håndleddet. Det var helt tydeligt, da jeg i snit skød ca 2 fly mere ned per kamp end med min G602. QPAD DX30 var i sit rette element her.

Call of Duty World War 2. Test af mus uden at afprøve den i en FPS shooter, det går simpelthen ikke, så naturligvis skulle DX30 udsættes for en gang WW2. Igen må jeg sige, at sensoren reagerer prompte og lift off distancen på en mouse pad når man laver hurtige snap bevægelser er acceptabel. Dog skal man ikke swipe for meget i håndleddet så musen letter med sensoren fra musemåtten, for så har den en tendens til at spinne og din karakter på skærmen laver lige en 360 grader pirouette. Jeg spillede med en DPI på 1500 da, jeg fandt det var den rette følsomhed til mine hænders justeringer. Alt i alt så er musen super til FPS spil og DX30 føles meget lig med Logitech gamle populære MX518 og G5 på det punkt. 

Anno 1800. Til at afslutte testen benyttede jeg mig, at et mere langsomt og stille spil som Anno 1800, Med QPAD DX30 i hånden anbefaler jeg man kører enten ml. 500 eller 1000 DPI i dette spil, da jeg oplevede et ved høre følsomhed, da blev det en udfordring at markere og flytte ting, hvis ikke man vil zoome ind og ud konstant. Jeg kan godt lide at have en vis højde på hvor jeg stadig nemt kan klikke rundt og ramme mennesker/objekter uden at skulle zoome helt ind. Igen da spillet er langsommere og godt kan bruge nogle mere langsomme bevægelser, der gør at man markerer 10 objekter i stedet for 20 pga en urolig hånd.


(* Mine referencepunkter i forhold til QPAD DX30 består i et sammenligning grundlag med Logitech G602, G5, G9X, Cooler Master Sentinel Advance II, Rema's Gamer One mus, dansk Mundus Design importeret af en Marvo Scorpion M912))