Test: Gigabyte Z490 AORUS XTREME bundkort

Bundkort, Intel d.  07. juni. 2020, skrevet af freak_master 0 Kommentarer.  Vist: 7059 gange.

Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: freak_master
Oversættelse: jmose

Pristjek på  6600,00
Produkt udlånt af: Gigabyte
DK distributør: Proshop.dk

Design / Layout

 

 

Bundkortet har fået en masse afdækninger så det er meget svært at se noget af PCB'et overhovedet, det betyder dog at bundkortet fremstår ret flot i min optik, og vil se godt ud i et kabinet med vindue i.

 

Bundkortet har kun fået 3 PCIe x16 porte, hvor de to øverste sidder direkte til CPU'en og kan deles op med 8 baner til hver, eller 16 baner til den øverste. Den nederste port sidder til chipsettet.

 

Oppe i højre hjørne har bundkortet fået en POST LED der gør det nemt og hurtigt at finde ud af hvad der er galt hvis systemet ikke vil starte.

 

I bunden af bundkortet finder vi ingen stik, alle disse er flyttet til siden her og er blevet vendt 90 grader. Det giver et bedre udseende inde i kabinettet. Det betyder også at Gigabyte har lavet deres egen pin layout til USB og front panel, så der skal adaptere på, disse følger dog med i pakken.

 

Til strømforsyningen har bundkortet fået 2 8-pin strømstik. Disse strømstik bruge solide pins hvilket betyder at disse 8-pin hver kan holde til omkring 400 Watt, hvilket betyder at man kan trække hele 800 Watt til CPU'en alene.

 

Bag på bundkortet ser vi en stor bagplade hvor der sidder temiske pads på bagsiden af VRM modulerne for at hjælpe en smule med nedkølingen af disse.

 

Bundkortet har fået en Intersil ISL69269 VRM controller som er en 10 fasers controller. Gigabyte har lavet en opsætning der hedder 8+1+1, hvor de 8 faser bruges til vcore. Gigabyte praler dog med at have 16 fasers vcore VRM, og dette er faktisk også ganske korrekt, da der på bagsiden af bundkortet sidder doblere der tager et enkelt PWM signal og laver det til to, så det er 16 rigtig faser. Som Power Stage har Gigabyte brugt Intersil ISL99390 som er en Smart Power Stage, hvilket betyder at der er integreret temperatur overvågning og strømovervågning. Derudover er denne Power Stage en 90A, og er effektivt en af de bedste Power Stage på markedet. Alt i alt betyder det at man får en VRM der slet ikke behøver at køre med nogen heatsink, men for en god ordens skyld har Gigabyte smidt en stor køler på med mange finner på, så VRM temperatur er ikke noget man skulle bekymre sig om her.

 


Liste over ind- og udgange:

 1. 1 x Q-Flash Plus button
 2. 1 x Clear CMOS button
 3. 2 x SMA antenna connectors (2T2R)
 4. 2 x Thunderbolt™ 3 connectors (USB Type-C™ ports, with USB 3.2 Gen 2 support)
 5. 4 x USB 3.2 Gen 2 Type-A ports (red)
 6. 2 x USB 3.2 Gen 1 ports
 7. 2 x USB 2.0/1.1 ports
 8. 1 x HDMI port
 9. 2 x RJ-45 ports
 10. 1 x optical S/PDIF Out connector
 11. 5 x audio jacks