Korrekturlæser: donto
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: donto

Pristjek på  1855,00
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

BIOS

 

 


Første gang man går i BIOS mødes man af EZ Mode billedet eller EASY versionen af BIOS. Skal man ikke overclocke eller justere på ret meget ud over det mest basale for opsætningen, så er det også rigeligt. Her får man hurtigt et overblik over systemets mange værdier. Helt i toppen til venstre ses tid og dato og i samme linje kan man ændre sprog. Sidste punkt på linjen er EZ Tuning Wizard, som er et automatisk overclockningssystem. Så følger vcore og CPU temperatur samt bundkortets temperatur. I højre side vises justerings muligheder for tuningssystemet, der er 4 indstillinger normal, stille, ydelse og strømspare. RAM'ens navn og hastighed vises på næste linje sammen med info om X.M.P. er slået til/fra og længere inde er der info om det til tilsluttede SATA bootdrev. I højre side sættes boot prioriteten. Nederst ses status på systemets blæsere.

 


"My Favorites" er stedet, hvor man kan indrette sin BIOS personligt på hvad og hvilke funktioner/menuer, man vil have adgang til, når man går i BIOS. Som f.eks. det bundkortet står til, når man modtager det, nemlig Ai Tweaker til OC.

 


Her har jeg skiftet til Advanced Mode og det er her jeg bliver i det efterfølgende. I denne Mode er BIOS'en overordnet styret af en menulinje som har 8 felter.  Andet felt hedder "Main" og her er blot en masse info om systemet og der er her man sætter Tid og Dato længere nede.

 


I det tredje felt "Ai Tweaker" bliver det for alvor interessant, når man vil overclocke CPU'en. Der kan her justeres på BClock og lidt længere nede sættes gangefaktoren på CPU'en.

 


Nederst på siden i Ai Tweaker er det Vcore og RAM spænding man kan lege med. Jeg har valgt at køre manuelt, men der også mulighed for at vælge at justere på f.eks. offset spænding til Vcore.

 


Så er vi nået til fjerde punkt på menulinjen og det er "Advanced". Det er herunder man kan indstille og justere på de fleste af bundkortets mange indstillinger.

 


I menuen er vi nu nået til punkt 5 "Monitor" og det er herinde man kan overvåge systemets blæsere og temperaturer.

 


Næste og 6. punkt på Menulinjen er "Boot" og herinde er det muligt at opsætte hvilket drev man ønsker at starte på. Det er også herinde man vælger om BIOS starter i EZ eller Advanced Mode. Det er også muligt at slå Fast Boot til/fra, samt bestemme hvad der sker ved næste Boot normal eller fast Boot.

 


I menulinjen er vi nået til "Tool" eller værktøjskassen. Det er her man går ind hvis man f.eks. vil bruge ASUS EZ Flash Utility til at opdatere BIOS'en. Skal man have slettet sin SSD på en sikker måde, ved f.eks. salg, kan man bruge Secure Erase. Det er også herinde man kan gemme sine OC profiler så de senere kan hentes frem igen.

 


Sidste punkt på menulinjen er "Exit" og det taler nærmest for sig selv. Det er her man gemmer sine BIOS indstillinger eller vælger at forbigå ændringerne og bare gå i Windows. Det er også muligt herfra at boot til EFI Shell via en USB-stick.

 


På den øverste menulinje kan man få adgang til et automatisk Overclockningssystem som har dette bille når man trykker på knappen. Trykker man derefter på Enable AI starter et automatisk OC og systemet genstarter og viser et flot billede af hvor mange procent OC det har opnået, for dette bundkort blev det til 45% og 5,4 GHz derefter kørte systemet tilsynene ladende godt, men når jeg i nogle af testene lagde godt med load på CPU'en gik PC'en ned. Så det endte med at jeg resettede BIOS og brugte softwaren Intel Extreme Overclock til kun at køre 5,3 GHz.

 


På dette sidste billede har jeg trykket på Q-Fan øverst i BIOS'en og det giver adgang til at justere på blæser hastigheden, her er det for AIO køleren og den står bare til auto da en anden software tager sig af styringen.

 


På næste side kigger vi nærmere på test.

 

 

Burgurne
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-09-2020 16:29:49
Svar/Indlæg:
5560/1196

Fin test, og også et fint kort, men hvor kan man købe den M.2 E WiFi adapter??Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
16-09-2020 21:15:06
Svar/Indlæg:
2016/273
Jeg har ikke checket men det er jo et standard netværkskort til M.2 så mon ikke ebay kan bruges.🙂


Burgurne
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-09-2020 21:16:40
Svar/Indlæg:
5560/1196

Helst ikke. Når det er HW, så vil jeg helst finde en dansk forhandler som Proshop eller Komplett.