Korrekturlæser: Ferns
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: Ferns

Pristjek på  2499,00
Produkt udlånt af: AORUS Nordic
DK distributør: Proshop.dk

BIOS

 

 

Vi starter i BIOS "Easy Mode" skal der ikke Overclockes og stilles på særlige parametre er det alt rigeligt at lade BIOS'en, blive i denne mode hvor man stort set har adgang til det mest basale og alligevel avancerede indstillinger på dette ene billede. Det grafiske overblik er blevet endnu bedre her i GIGABYTEs BIOS. Alle væsentlige områder er inddelt i bokse og et hurtigt blik henover giver fin info om hele systemet. Foroven til højre ses Dato og klokke. På samme linje kan man se at BIOS'en kører i Easy Mode. På næste linje får man en masse info om Bundkortets navn, BIOS version, CPU navn og hastighed. I midten af billedet ses RAM Mængde og navn hastighed. samt at den kører en XMP profil. Derunder ses systemets Boot sekvens.

Længere inde ses et overblik over systemets blæsere og pumper. Nederst til højre er der en masse knapper at trykke på for at skifte sprog, få hjælp skifte til Advanced Mode, Smart Fan er her direkte tilgængelig og i næste linje kan man loade de optimerede settings. Skal man opgradere sin BIOS så foregår det i knappen Q-Flash. Som det sidste følger Gem og gå ud og som rosinen i pølseenden knappen til Favoritter. Alle knapperne har også F taster ud for de enkelte hvis man finder det lettere. Generelt må man sige at BIOS'en har fået et gevaldigt løft på designet og M.I.T. er helt afskaffet.
 

I det følgende bruger jeg udelukkende Advanced Mode og dem som kender GIGABYTEs BIOS kan se at der er sket store ændringer således er M.I.T. erstattet af en ny menu knap kaldet Tweaker og Settings. BIOS er blevet til Boot og så har man fået Favoritter helt ud til venstre. Her er Tweaker tilføjet som den side der starter i Favoritter og så er der hurtige genveje til at Overclocke.
 

I Tweaker afsnittet er der mange muligheder for at tweake systemet, det er selvfølgelig her alt OC foregår. Det gør man i mange af punkterne ved at vælge værdier i en liste der kommer frem ud for det punkt man trykker på, her er det først CPU clock control.
 

Her er det punktet Settings og her vises en hel række af punkter man kan gå ned i. Jeg kigger ind i nogle af dem i det følgende.
 

Første punkt er Platform Power og her sættes bl.a. hvordan systemet starter op efter strømsvigt. Der er flere underpunkter også om systemet skal startes ved netværksaktivitet.
 

Næste linje er I/O Ports og her kan vælges et bestemt PCIe slot til grafikken hvis ikke det virker automatisk. Det er også her man kan slå diverse enheder som lydkort og netværkskort til/fra.
 

I Miscellaneous kan man tænde og slukke for RGB LEDerne og vælge om de skal kunne gå i forskellige State modes. PCIe portene kan opsættes og vælges her eller køre auto. Endvidere kan man slå
punktet TPM til hvis man har tilsluttet et TPM-kort i soklen på bundkortet.
 

I punktet AMD Overclocking er det muligt at lave et Overclock ved at justere på Vcore og CPU gange faktor og mange andre parametre. Man får denne advarsel inden man går ind i punktet.
 

Som man kan se er der mange ting at justere på her i AMD OC. Jeg gennemgår det første punkt herunder.
 

Det er så her man kan justere på CPU frekvensen samt Vcore spændingen og sidste punkt er hvor mange kerner man vil køre med.
 

Under PC Health i Settings får man serveret systemets mange spændinger, så man hurtigt kan se om der er noget der stikker ud.
 

Sidste punkt i Settings er Smart Fan 5 og det er stedet hvor alt vedrørende blæsere foregår. Man kan vælge hastighed hvilken temperatursensor der skal styre den og hvor hurtigt den skal køre op og ned i omdrejninger, samt om blæseren skal kunne stoppe helt.
 

Så nåede vi frem til System Info og det er her man f.eks. kan indstille tid og dato samt få oplysninger om BIOS version. Det er også her man kan Flashe sin BIOS og i det hele taget se systemets øjeblikkelige status for CPU, RAM og spændinger.
 

I næste punkt er vi nået til Bootsiden og her opsættes systemets Bootsekvens.
 

Sidste punkt er Save & Exit herunder kan man gemme og loade sine OC profiler. Det er også her man gemmer indstillinger går ud eller bare går ud. Bundkortets optimerede indstillinger kan loades her eller man kan vælge en enhed der skal bootes på som override.

 


På næste side ser vi lidt på softwaren.

 

 

Heylel
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-06-2020 22:12:02
Svar/Indlæg:
255/24

B-serien skal forestille at være mainstream segmentet og X-serien til dem der vil have noget mere. Den her pris er efter min mening helt forfejlet. Igen - min mening. 
 

Selvfølgelig - hvis man har alle gadgets til at udnytte de nye teknologier, så er det sikkert en fest. Men går man så ikke efter X570?

Jeg håber at prisen er som den er, fordi det er Gigabyte’s B550 flagskib, og at der kommer mere prismæssigt  overkommelige varianter på gaden snart. 
 gandalf18
 
Ny Skribent
Tilføjet:
17-06-2020 00:38:28
Svar/Indlæg:
5567/459

er også Enig i prisen .. men lad os se når de falder i pris .. var X570 Aorus master ikke 4500 eller sådan noget ved releease og den er på ca. 3500 nu ? .. så vi kan håbe den her ryger ned under 2000 :) freak_master
 
Redaktør
Tilføjet:
17-06-2020 12:53:42
Svar/Indlæg:
6311/475

Den VRM del som Gigabyte har disket op med her ser man ikke en gang på de gode X570 bundkort. En ægte 16 fasers VRM er et utrolig sjællendt syn og er bestemt ikke billig at producere samt at udvikle. Jeg tror ikke at bundkortet her kommer til at falde i pris. Vil man ha' må man også betale.

Om det så er nødvendigt må man selv afgøre. En 8 fasers kan måske også klare jobbet for en, især hvis man ikke sidder med 3900X/3950X.Heylel
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-06-2020 22:24:04
Svar/Indlæg:
255/24

#3: Du har formentlig helt ret i det du skriver om VRM. 
 

Jeg forstår bare ikke hvad en så eksklusiv løsning laver på et board med et chipset der - i hvert fald indtil nu - har været rettet mod et segment der ikke smækker 2.500 på bordet for mobo alene. gandalf18
 
Ny Skribent
Tilføjet:
17-06-2020 22:26:36
Svar/Indlæg:
5567/459

 

freak_master skrev d. 17-06-2020 12:53:42

Den VRM del som Gigabyte har disket op med her ser man ikke en gang på de gode X570 bundkort. En ægte 16 fasers VRM er et utrolig sjællendt syn og er bestemt ikke billig at producere samt at udvikle. Jeg tror ikke at bundkortet her kommer til at falde i pris. Vil man ha' må man også betale.

Om det så er nødvendigt må man selv afgøre. En 8 fasers kan måske også klare jobbet for en, især hvis man ikke sidder med 3900X/3950X.

er det ikke det samme som på X570 Aorus master?  ;)  har ikke tjekket efter men jeg mente en tester på yuotube sagde det freak_master
 
Redaktør
Tilføjet:
17-06-2020 22:30:10
Svar/Indlæg:
6311/475

#4

Vi kigger jo egentlig på et chipset der ligner X570 utrolig meget, den eneste store forskel er linket mellem CPU og chipset. Jeg kan godt forstå forvirringen, men chipsettet i sig selv er jo nærmest så full-featured som X570, og da det er billigere at købe hos AMD bliver et "budget" chipset pludselig meget brugbart.

Mange tror at det mindre chipset vil give dem mindre ydelse, hvilket det også vil hvis man er meget afhængig af kommunikationen mellem CPU og chipset, men i de fleste tilfælde er PCIe 3.0 god nok hertil.

Udover denne båndbredde vil du ikke hæmme din Ryzen chip på nogen måde, hvorfor man faktisk ender med at få mere for pengene. De penge kan bruges på en bedre VRM, og i sidste ende et mere solidt bundkort for samme penge som et X570 koster.

Linjen mellem B og X chipsettet er derfor blevet meget uklar efterhånden, og jeg ville selv gå efter B550 blot for at få mere for mine penge.freak_master
 
Redaktør
Tilføjet:
17-06-2020 22:32:44
Svar/Indlæg:
6311/475

#5

X570 AORUS Master bruger samme controller det er korrekt, men Gigabyte udnytter kun 12 (+2) af de faser som den Infineon controller kan levere, dette B550 bruger alle 16 til vcore.

At det så er totalt overkill er en helt anden diskussion, men bundkortet her er bedre, i teorien. 🤣gandalf18
 
Ny Skribent
Tilføjet:
17-06-2020 22:44:32
Svar/Indlæg:
5567/459

 

freak_master skrev d. 17-06-2020 22:32:44

#5

X570 AORUS Master bruger samme controller det er korrekt, men Gigabyte udnytter kun 12 (+2) af de faser som den Infineon controller kan levere, dette B550 bruger alle 16 til vcore.

At det så er totalt overkill er en helt anden diskussion, men bundkortet her er bedre, i teorien. 🤣

overkill ? .. nej da .. du kan da sagtens få behov for at køre 2x 3950x ... det er en dual socket bundkort ikke? .. nå ikke .. ja ok så er det lidt overkill ;)