Test: AMD Ryzen 9 3900XT cpu

CPU, AMD d.  03. august. 2020, skrevet af Renissen2 0 Kommentarer.  Vist: 7978 gange.

Korrekturlæser: morra19
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: morra19

Pristjek på  4199,00
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

Bag om Ryzen 3000

 

 

Ryzen 3000 serien har også fået navnet "Zen 2" men det egentlige kodenavn er faktisk "Matisse". Navnet er dog ikke det der betyder noget, men mere det enorme arbejde AMD har lavet imens vi har nydt deres Ryzen 2000 serie. I dette afsnit skal vi kigge lidt på hvilket arbejde de faktisk har lavet, og hvad det kan betyde for denne nye serie af CPU'er fra AMD.
 


Til at starte med ser vi i alt 7 CPU'er, hvilket faktisk er ret mange i forhold til at dette ikke kun er en ny teknologi, men også en ny 7nm process. På dette billede ser vi at AMD selvfølgelig sammenligner med Intel, hvor man hos AMD får flere kerner til enten samme eller lavere pris. AMD er dog en smule bagud i forhold til clock frekvenser, men det er faktisk ikke meget. Dette var Ryzen 2000 seriens største problem, og det ser ud til at AMD har fået meget bedre styr på dette.
 


Ligesom på tidligere billede sammenligner AMD selvfølgelig med Intel, og her i procent. Generelt ser det jo rigtig godt ud for Ryzen 3000.
 


Da Ryzen 1000 serien udkom var bundkort fabrikanterne en del skeptiske, forståeligt nok da deres FX serie ikke var en ret stor success. Men AMD viste sit værd især med Ryzen 2000 serien, og i denne omgang har de helt store producenter lavet rigtig mange udgaver af deres egne bundkort serie, så der er i denne omgang et kæmpe udvalg af bundkort, hvilket giver forbrugerne en rigtig stor mulighed for at få præcis det bundkort med præcist de funktioner de vil have. AMD lover desuden PCIe 4.0 understøttelse, og en stor fremgang i RAM hastigheder, hvilket også var noget Ryzen 1000 og 2000 serien ikke var helt så gode til. Derudover ser vi AMD's største køler med RGB sammen med flere CPU'er end blot den største i rækken.
 


De fleste af os der har haft chancen for at rode med Ryzen 2000 ved også at 3200MHz RAM hastighed var omkring maksimum, hvor nogle CPU'er kunne håndterer 3600MHz men de var ikke ret nemme at finde. AMD lover her virkelig høje RAM frekvenser med højere multiplier, og skriver at 4200MHz er nemt, og de demonstrerede samtidig 5100MHz RAM under deres store udgivelse event. Det man dog skal tænke på er at AMD's infinity fabric kun kører halv hastighed så snart man kommer over 3733MHz RAM hastighed, hvilket gør at man ikke kun kan miste RAM ydelse men også kerne ydelse da alle kerner snakker sammen igennem Infinity fabric. Dette bekymrer mig en smule, og det er ikke sikkert at man med RAM hastighed kan få nok ydelse til at gøre op for den langsommere Infinity fabric hastighed. Dette ville være en interessant test at lave, men vi har desværre ikke RAM kit der kan køre så hurtigt.
 


I Ryzen 2000 serien var det kun Ryzen 9 der fik deres Wraitch Prism RGB køler, men denne gang kommer denne køler også med Ryzen 7 serien. Jeg har haft mulighed for at bruge denne køler, og den er faktisk ret god, og vil være nok til de fleste der ikke har høje krav til støjniveau, da den nemt kan holde Ryzen 2000 kold selv med et højt overclock.
 


De nye Ryzen 3000 CPU'er bliver stadig brugt i AMD's AM4 sokkel, som de også har lovet at understøtte i meget lang tid. Allerede understøtter platformen 4 generationer af CPU'er, hvor det eneste der kan hindre understøttelse er en BIOS.
 


AMD har bestemt opnået noget unikt med Ryzen 3000, hvor det faktisk kan være muligt at nå højere RAM frekvenser på en Ryzen 3000 CPU sammenlignet med Intel's CPU der altid har været foretrukket til RAM hastighed.


Skrevet af freak_master