Test: Aorus RGB Memory 2x8GB DDR4 3733Mhz

RAM d.  05. april. 2021, skrevet af freak_master 0 Kommentarer.  Vist: 1505 gange.

Korrekturlæser: donto
Billed behandling: freak_master
Oversættelse: donto

Pristjek på  1100,00
Produkt udlånt af: AORUS
DK distributør: Komplett.dk

Test og overclocking

 

 

 

Testmaskinen består af:
GIGABYTE Z590 AORUS PRO AX BIOS F4
Intel Core i9 10900K CPU
GIGABYTE GeForce RTX 2080 Super WaterForce OC 8G
16GB AORUS 3733MHz RAM
Silverstone Strider Gold 1500Watt strømforsyning
Samsung 840 PRO 256GB SSD
Microsoft Windows 10 professional x64


 

Køling:
 


Desværre er monteringen til min Antec køler til denne platform gået i stykker, hvilket betyder at den eneste mulighed jeg har for at køle CPU'en faktisk er min modificeret Mach II GT. Køleren er faktisk en fryser der er ombygget til at koncentrer hele dens kølekapacitet kun til et lille område der monteres på CPU'en. Det betyder at vi nemt ser minus grader på CPU'en. BIOS skrev konstant -11 grader, hvilket betyder at temperatur målerne på bundkortet ikke længere kan følge med. Dette ændre ikke resultaterne på denne side, men det vil hjælpe mig med overclocking.


 

Programmer:
Aida Extreme
SiSoft Sandra
SuperPI


Generelt er test af RAM meget svært, da selv ved standard hastighed er der mange parametre der skal styres, og bundkortet har automatisk kontrol over sekundære og tertiære timings. Det samme bundkort kan godt træne RAM forskelligt, hvorfor det er svært at få RAM indstillingerne sat helt ens, men det kan give os et billede af ydelsen. Jeg har desuden skruet CPU'en op på de 5.1GHz for at undgå en eventuel flaskehals.

Jeg tester imod de RAM sæt jeg har mulighed for, hvilket er 4800MHz udgaven af dette sæt, som kører med 19-26-26-46, men er dog testet ved 4700MHz da RAM controller ikke kunne følge med. Jeg bruger også et sæt G.Skill TridentZ 4133MHz med 19-21-21-41 timings.


 

Overclocking:
 

Da denne Z590 platform er meget ny, kan ASRock's timing configurator ikke genkende SM bussen, hvorfor programmet ikke kan læse nogle timings. Jeg har derfor valgt at tage billeder af BIOS hvor de overclocking indstillinger jeg kunne komme frem til står.
 


Der var faktisk stadig rigtig meget fart tilbage i dette RAM sæt, og jeg endte med at kunne få et stabilt 4400Mhz, ved 4600MHz kunne systemet slet ikke starte, men dette var blot fordi jeg ikke ville gå over de 1.65v. Sættet skalerede mere, og jeg så skalering helt op til 1.8v, men da det ikke er noget man bør køre med i hverdagen ville jeg gerne lidt tættere på de 1.55v som jeg normalt vil anbefale som maksimum i hverdagen. Ligesom 4800 udgaven af dette sæt er timings generelt meget høje, men det lykkedes mig at få bragt disse en del ned og få godt styr på de helt løse og automatisk trænede timings, dette er dog en meget tidskrævende proces hvorfor jeg må lade dette sæts fulde potentiale være i det uvisse.

 

Det sæt jeg sammenligner med har Samsung B-die chips, som generelt kan trænes til noget lavere timings, og jeg smider også billeder af overclocking for dette sæt her. For at se mine overclocking indstillinger for 4800MHz sættet henviser jeg til denne artikel her.
 


B-die sættet opnår altså nogle bedre timings, og sættet her vil sikkert have den bedste ydelse, men vi er stadig ude i overclocking her, hvorfor det aldrig er garanteret af disse gode indstillinger kan opnås med alle sæt.

 


Aida Extreme:
 


Som forventet lægger 3733 sættet sig selvfølgelig nederst. Det er ikke en helt fair kamp for sættet her, men det er desværre det eneste vi kan sammenligne med. Dog har sættet alligevel så meget i sig når der bliver overclocket at det følger rigtig godt med.

 


SiSoft Sandra:
 


Det ser ud til at testen som SiSoft laver er meget glad for lavere timings, for 3733 sættet har lavere timings, og næsten samme hastighed som 4800 sættet, men det er stadig 3733 sættet. Derudover er G.Skill sættet langt foran og er også sættet med absolut laveste timings.

 


SuperPI:
 


Her ser vi at SuperPI generelt bare godt kan lide de lavere timings hos G.Skill sættet, og det ender med at være en ret sikker vinder her, dog synes jeg at det er nævneværdigt at 3733 sættet følger rigtig godt med når det er overclocket.