Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Hasee.dk
DK distributør: Hasee.dk

Hvorfor LCD?

 

Når man skal ud og købe flad-TV i TV-junglen får man ofte tusindvis af spørgsmål, og man går ofte mere forvirret hjem fra butikken end man kom. Ja måske har man oven i købet fået det forkerte fjernsyn med hjem. Jeg vil ta’ en ordentlig rundtur omkring de forskellige fjernsyntyper og se på hvad det er for nogle størrelser.

 

Det første spørgsmål man ofte får er: plasma eller LCD. Jeg har hermed lavet en TV-jungle-vejledning der forklarer de forskellige tv’er der reelt findes.

 Nogle vil nok undre sig over hvorfor LCD ikke er placeret sammen med plasma, og det skyldes at LCD er en radikal anderledes metode at bygge skærm på. LCD stinker af fordele som lav vægt, høj opløsning og lavt strømforbrug. Men bag LCD-navnet lure mange farer, så skal du have LCD-skærm så prøver vi her at lede dig igennem junglen.

LCD- teknikken ligner umiddelbart ikke noget vi har set før. En slags halv bagprojektion og så alligevel uden at være det, og meget meget fladere.

Hvorfor Plasma?-artiklen kan læses her: http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?TeaserID=9168

Kort gennemgang af LCD-teknik.

LCD-panelet består af to hovedting, bagbelysning og så selve panelet. Vi starter bagfra. Helt bagerst i enhver LCD-skærm skal der sidder en lyskilde. Denne skal være så perfekt hvid som muligt. I hvid ligger ifølge fysikundervisningen alle farver, så ønsker man en god skærm er et bredt og korrekt farvespektre næsten mere vigtigt end selve panelet. Jo bedre hvid, jo mere korrekte farver. Herefter ledes lyset igennem tre rækker af krystaller per pixel, der virker som blænde. Krystallerne kan ved hjælp af strøm åbne og lukke for lysmængden. Lukket er lig med sort, åben åbner for alt hvidt lys.

Her foran krystallerne lægges så tre farvefiltre per række krystaller. Et rødt, et grønt og et blåt. Som så belægges med en beskyttende overflade. Disse pixels fordobles så op til et sted mellem 700000 og 2,2millioner prikker, og så har man en LCD-fjernsyns-skærm.

Nærbillede af HT-logo.. Her kan man se de farvede subpixels eller farvefiltrene skulle man nok skrive. Rød, grøn og blå = Alle farver undtagen sort.

LCD skilles oftest op i to til tider tre teknikker.  De to kaldet IPS og VA bruges i alle tilfælde over 32” derunder kan man også være ”uheldig” at finde en såkaldt TN-teknik. De tre teknikker adskiller sig ret meget fra hinanden og kan give skærmene meget forskellige egenskaber. Derfor runder vi dem alle tre under hvert afsnit. Jeg vil ikke gå teknisk ind i det, men grundlæggende kører de alle efter ovenstående teknik.

Gilbert
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-04-2008 08:29:44
Svar/Indlæg:
4089/252
Angående tunere, så læs her....

http://ekstrabladet.dk/kup/ele...


Meget meget kedeligt at have den tunder der. (DVB-T)


Polarfar
 
Senior Skribent
Tilføjet:
05-04-2008 09:46:20
Svar/Indlæg:
2306/846
det er der intet usædvanligt i, men det bliver det jo ikke mindre irriterende af. Det samme mønster har gjort sig gældende for de af os der modtager TV-signaler via parabol. Det første stykke tid kørte man med D2MAC systemet, men det blev skiftet ud da piraterne efterhånden sad på markedet for keycards der kunne låse programmerne op. Siden 1996 er min parabolmodtager blevet forældet to gange grundet skift til nye typer kodning som min modtager ikke havde indbygget. Og det bliver jo ikke nemmere af at ViaSplat og anal Digital kører med forskelligt kodesystem, og fortsat nægter at samarbejde om nogetsomhelst. De modtagere der er godkendt af ViaSat kan ikke køre med Canal Digital kort og omvendt. Du kan godt købe en modtager der kan begge dele, men får du problemer med modtagelsen er der så ikke noget support at hente hos nogen af firmaerne.

Så at man nu skal til at slås med jordbaserede signaler også undrer mig ikke en bønne. Bare vent til der kommer flere udbydere med endnu bedre teknik på markedet, så vi skal ud at købe nye apparater igen igen.

Det overordnede spørgsmål må være - hvem tjener penge på det her ?
For os som forbrugere er det jo efterhånden horribelt hvor meget man skal punge ud for at kunne se TV avisen.Alco
 
Superbruger
Tilføjet:
05-04-2008 09:50:46
Svar/Indlæg:
322/30
Rigtig godt guide der Red_Martians.
Godt med lidt morgen læsning en stille lørdag :yes:


arsenio3d
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-04-2008 09:59:21
Svar/Indlæg:
2823/238
God læsning, ang, pixelfejl og subpixelfejl så har mit plasma en rigtig irriterende en af slagsen, den sidder midt i billedet, og så blinker den skarpt rødt/orange.

Men jeg foretrækker klart plasma, det har et lækkert roligt billede med gode farver.
Har også et 32" LCD, hvor der er skygger og hvor man kan se lampen igennem de sorte farver i kanterne.


voldsvalle
 
Superbruger
Tilføjet:
05-04-2008 10:10:55
Svar/Indlæg:
440/46
LG har lige søsat et 32" plasma i deres nye serie og Sonys W3000 LCD model har indbygget MPEG-4 tuner, (i øvrigt også MPEG-2), så der er altså muligheder derude.


Brovang
 
Superbruger
Tilføjet:
05-04-2008 14:08:16
Svar/Indlæg:
197/19
Igen en lidt subjektiv guide, men alt i alt en god gennemgang. 🙂
Hvad mener du med :
Pga. at Sony 100% bruger Samsung-paneler har de ikke 37"
Stemmer ikke helt med den her:
http://www.hifipriser.dk/Produ...


red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
06-04-2008 10:38:58
Svar/Indlæg:
7880/1165
#6: kender ikke skærmen. Men de benytter nok Acer(AUO) som leverendør gennem Samsung,


Xcalibur
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-04-2008 22:00:50
Svar/Indlæg:
107/11
Sweet artikel. Eneste fejl jeg lige faldt over er, at du skriver det er JKE Video Essentials DVD I benytter Jer af.. Tror det er JKP Video Essentials DVD i stedet.. Blot så ikke nogen blir forvirrede :)


gabbadoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-04-2008 23:20:43
Svar/Indlæg:
3065/208
#2 Jeg tror, at f.eks. DR og TV2 sparer penge i og med de skifter til nyt optageudstyr, som optager i MPEG4 - edit/tilføjelse: slutbrugeren sparer båndbredde, men får selvfølgelig mulighed for bedre kvalitet.

"MPEG-4 provides a series of technologies for developers, for various service-providers and for end users.

MPEG-4 enables different developers to create objects possessing better abilities of adaptability and flexibility to improve the quality of such services and technologies as digital television, animation graphics, World Wide Web and their extensions. This standard enables developers to control their content better and to fight more effectively against copyright violations. "

...

"MPEG-4 is efficient across a variety of bit-rates ranging from a few kilobits per second to tens of megabits per second. MPEG-4 provides the following functionalities:

Improved coding efficiency
Ability to encode mixed media data (video, audio, speech)
Error resilience to enable robust transmission
Ability to interact with the audio-visual scene generated at the receiver"

Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/M...

Sorry for OffTopic


gabbadoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-04-2008 23:33:54
Svar/Indlæg:
3065/208
#0

a. I hvid ligger ifølge fysikundervisningen alle farver!

b. Nej, i alle farver er der hvid - men sort er IKKE en farve, men manglen af hvid! eller?

Jeg har så læst videre :) "~ ... og gennemskinnet gør der altid vil være noget hvid ~"

Jeg har selv oplevet at se en film (The Aviator - fremragende film iøvrigt!) - på en "billig" lcd-skærm, og da lagde jeg mærke til at der var et blåt (ikke gråt! - underligt?) skær når der var meget mørkt i scenerne.

Er det så en codec-fejl? eller vælger skærmen automatisk at blande blå (den mørkeste af RedGreenBlue) med hvid for at lave sort?


gabbadoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-04-2008 00:13:57
Svar/Indlæg:
3065/208
Jeg var faktisk til eksamen i Fysik B på gym, og kom op i "emne" om ~lys! ... energi.

eller noget 😀

Lys opstår, idet energi afgives, når "lysbølger" rammer et elektron, som færdes i en bane omkring neutronerne og nukleonerne i atomets kerne. Alt efter lysstyrken (lux? - energimængden i solstrålen 😉 ) - bliver elektronet - bogstaveligst talt - slynget indad mod kernen. Jo flere baner elektronet krydser, før det ryger tilbage igen, jo mere energi afgives.

Meget kraftigt lys, vil altså få atomet til at afgive meget høj-frekvente ultraviolette stråler (givet at vi snakker om det samme atom) - som menneskets øje opfatter som farver.

Ultraviolette stråler kategoreres lineært, sådan at (simpelt eksempel til illustration) 0-100 = blå, 101-200 = rød & 201-300 = grøn

Kigger man så på det periodiske system - http://en.wikipedia.org/wiki/P... - vil man lægge mærke til at Carbon (kul) har atomnummer 6, og de der også havde grundlæggende kemi, vil vide, at Carbon, er at finde i alt organiskt, og derfor er det, at et kulstof-atom, med nummer 6, naturligvis kun har én elekton-ring, hvorfor der ikke kan afgives ret meget energi.

; sort


red_martians
 
Moderator
Tilføjet:
08-04-2008 18:21:14
Svar/Indlæg:
7880/1165
Angående farver er det ret kompliceret, for alt efter hvordan man ser på det kan sort, teoretisk set godt være en farve.
Bruges der hvid bagrund(sim papir i en printer) vil blandingen af magenta, cyan og gul give alle farver undtagen hvid, men inkl sort.
Hvis grundfarven er sort, som i skærme, bruges der rød, grøn og blå, som kan give alle farver undtagen sort, da det er baggrundsfarven..
Men korrekt set... sort er som sådan ikke en farve, da den absorberer lys, men kan godt antages som en farve ud fra farvesymbolik og måden man blander det på.


Gromit
 
Overclocker
Tilføjet:
09-04-2008 13:21:54
Svar/Indlæg:
1/0
Plasma er klart bedre end LCD .

Plasma har mere naturtro farvegengivelse samt en langt hurtige reposntid.

Bedste fladskærm lige nu til pengene er Panasoniz PX80 eller PZ80 ...ellers 😉 Pioneer, hvis man har for mange penge. 😉


arsenio3d
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-04-2008 18:27:35
Svar/Indlæg:
2823/238
En plama skærm bruger kun mere strøm når der er meget hvid i billedet, hvor LCD bruger samme mængde strøm hele tiden, da den jo har et farve filter hvor lyset fra lampen kommer igennem, det er så filteret der bestemmer hvilke farver der kommer frem. derfor er den sorte "farve" i LDC ikke altid så god og mange gange blå og sløret.